Żurek z hiszpańskim akcentem
Składniki
- 260 g hiszpańskiej kiełbasy chorizo pikantnej
- 1 L delikatnego bulionu
- 4-5 gałązek tymianku
- 1 różowa cebula
- 2 łyżki oliwy
- 2 duże bataty
- 2 ząbki czosnku
- 0.5 L żuru
- 1 czubata łyżka oregano
- ostra papryka chili w proszku
- sól do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Cebulę,bataty i czosnek obieramy.Bataty kroimy w większa kostkę.Cebulę i czosnek siekamy drobno.Chorizo kroimy w plasterki.na patelni rozgrzewamy oliwę.Dodajemy pokrojoną kiełbasę i posmażamy.Do gotującego się bulionu dodajemy podsmażone chorizo (bez tłuszczu) i gałązki tymianku.Gotujemy około 5 minut.Na tej samej patelni podsmażamy cebulkę z czosnkiem i również dodajemy do bulionu.wrzucamy bataty i gotujemy wszystko około 10 minut,aż bataty będa miękkie.Wlewamy żur,doprawiamy do smaku oregano,papryką i solą.