Wielkanocna baba drożdżowa
Składniki
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 0.5 szklanki mleka ciepłego
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 150 g masła
- 0.75 szt cukru aromatyzowanego wanilią
- 25 g drożdży świeżych
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotować rozczyn: pokruszone drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, gdy drożdże się rozpuszczą, dodać 4 łyżki mleka i 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2
Całe jajka i żółtka zmiksować z cukrem, aż będą puszyste i wyraźnie powiększą swoja objętość, następnie odstawić w ciepłe miejsce np. do nagrzanego do 50*C piekarnika i wyłączonego, aby masa się podgrzała.
Krok 3
Gdy rozczyn będzie gotowy, wlać do niego ciepłe mleko i rozmieszać. Nie przestając mieszać, dodać ciepłą masę jajeczną. Miskę przykryć lniana ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia /ok.45 min./.
Krok 4
Gdy masa podwoi swoją objętość dodawać na zmianę po łyżce roztopionego, ciepłego tłuszczu i mąki. Dokładnie wyrobić, można mikserem, aż ciasto będzie odstawało od ścianek miski.
Krok 5
Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Krok 6
W tym czasie przygotować formę, wysmarować ją masłem i obsypać mąką.
Krok 7
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiać ręcznie, bardzo delikatnie podsypując mąką.
Krok 8
Przełożyć do wcześniej przygotowanej formy i nakryć lnianą ściereczką i odstawić do kolejnego wyrośnięcia.
Krok 9
Gdy ciasto podrośnie do ¾ wysokości formy, wstawić je do nagrzanego piekarnika do 160*C i piec ok.35 minut do tzw. suchego patyczka.