Babka kawowa
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 200 g rozpuszczonego masła
- 5 jajek
- 220 g cukru
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1 i 1/2 łyżeczek proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki śmietanki 30%
Przygotowanie:
Krok 1
Do rondelka wrzucamy masło i podgrzewamy do momentu, aż masło się rozpuści. Odstawiamy na bok do wystudzenia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Kawę zaparzamy w 1/4 szklanki wody i odstawiamy na bok. Jajka ubijamy mikserem tak aby powstała jasna, puszysta masa. Dodajemy cukier i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, rozpuszczone masło i kawę. Mieszamy do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
Krok 2
Formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy około 45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 3
Polewa czekoladowa
Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę. Cały czas mieszając podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i powstania gładka polewa. Babkę wyjmujemy z foremki i polewamy przygotowaną polewą z czekolady. Dowolnie dekorujemy.