Paluchy francuskie z jarmużem
Składniki
- 100 g jarmużu
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 150 g serka koziego z ziołami
- 150 g mięsa z indyka
- 300 g ciasta francuskiego
- sól
- pieprz
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka czarnuszki
Przygotowanie:
Krok 1
Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę z szczyptą soli na złoty kolor.
Krok 2
Ugotowane mięso (obrane z kości i skóry) kroimy na kosteczkę i kilka sekund miksujemy, żeby uzyskać jeszcze mniejsze kawałki.
Krok 3
Cebulę łączymy z mięsem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Krok 4
Liście jarmużu oddzielamy od twardych łodyg i sparzamy osolonym wrzątkiem z dodatkiem cukru. Następnie przelewamy zimną wodą i dobrze odciskamy.
Krok 5
Jarmuż miksujemy na zdobne kawałeczki i mieszamy z serkiem kozim, doprawiamy pieprzem.
Krok 6
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30 cm na 40 cm (jeśli mamy gotowe ciasto w rolce wystarczy je rozwinąć).
Ciasto dzielimy za pomocą nożyka do ciasta, lub pizzy na 10 równych.
Krok 7
Na każdy prostokąt ciasta nakładamy po łyżce jarmużu z serkiem i rozsmarowujemy, tak aby pozostawić samo ciasto dookoła. Na jarmuż nakładamy w mięso. Ciasto od strony dłuższego boku łączymy przez zwinięcie, końce paluchów ściskamy. Następnie układamy, złączoną częścią ciasta do dołu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 8
Wierz ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką.
Paluchy pieczemy ok. 20 min w rozgrzanym piekarniku do 200°C.
Krok 9
Rada: jeśli chcecie przygotować paluchy z mięsa z indyka to ugotujcie na nim rosół, a będziecie mieć dwa dania.
Smacznego