Maślane bułki drożdżowe
Składniki
- 250 ml mleka
- 500 g mąki pszennej
- 15 g cukru drobnego
- 20 g świeżych drożdzy
- 50 g masła roztopionego
- 2 łyżeczki soli, płaskie
- 1 jajko
Przygotowanie:
Krok 1
Do miski przesiej mąkę, zamiast mąki pszennej może być orkiszowe lub ich mieszka. Zrób wgłębienie, dodaj pokruszone drożdże i cukier. Całość zalej ciepłym mlekiem i odstaw na 10-15 minut. Po tym czasie dodaj jajko i roztopione, lekko ciepłe masło. Energicznie wyrabiaj ciasto ok. 10 minut, do momentu aż przestanie się kleić, będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto, przełóż do wysmarowanej oliwą lub masłem misy, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie, zdecydowanym ruchem wbij pięść w wyrośnięte ciasto. Formuj średniej wielkości kulki, które odkładaj na formę pokrytą papierem do pieczenia. Bułeczki odstaw na 30 minut do wyrośnięcia, w tym czasie powinny podwoić swoją objętość. Wyrośnięte bułeczki posmaruj rozmąconym jajkiem, dzięki temu będą miały piękny kolor i będą błyszczące.
Formę z wyrośniętymi bułeczkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, funkcja termoobieg i piecz je ok. 18-20 minut.
Krok 2
Jeśli szukacie sprawdzonego przepisu na mięso do burgerów, sprawdźcie przepis Marcina http://fatalnyfacet.pl/2018/03/06/hamburgerbulkamaslana/