Maślane bułki drożdżowe

Dodany przez: Julita Strzałkowska (więcej moich przepisów)

Maślane bułki drożdżowe
Maślane bułki drożdżowe - Do miski przesiej mąkę, zamiast mąki pszennej może być orkiszowe lub ich mieszka. Zrób wgłębienie, dodaj pokruszone drożdże i cukier. Całość zalej ciepłym mlekiem i odstaw na 10-15 minut. Po tym czasie dodaj jajko i roztopione, lekko ciepłe masło. Energicznie wyrabiaj ciasto ok. 10 minut, do momentu aż przestanie się kleić, będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto, przełóż do wysmarowanej oliwą lub masłem misy, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie, zdecydowanym ruchem wbij pięść w wyrośnięte ciasto. Formuj średniej wielkości kulki, które odkładaj na formę pokrytą papierem do pieczenia. Bułeczki odstaw na 30 minut do wyrośnięcia, w tym czasie powinny podwoić swoją objętość. Wyrośnięte bułeczki posmaruj rozmąconym jajkiem, dzięki temu będą miały piękny kolor i będą błyszczące. Formę z wyrośniętymi bułeczkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, funkcja termoobieg i piecz je ok. 18-20 minut.
Obejrzane: 418
Porcje: 12
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

  • 250 ml mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 15 g cukru drobnego
  • 20 g świeżych drożdzy
  • 50 g masła roztopionego
  • 2 łyżeczki soli, płaskie
  • 1 jajko

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Do miski przesiej mąkę, zamiast mąki pszennej może być orkiszowe lub ich mieszka. Zrób wgłębienie, dodaj pokruszone drożdże i cukier. Całość zalej ciepłym mlekiem i odstaw na 10-15 minut. Po tym czasie dodaj jajko i roztopione, lekko ciepłe masło. Energicznie wyrabiaj ciasto ok. 10 minut, do momentu aż przestanie się kleić, będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto, przełóż do wysmarowanej oliwą lub masłem misy, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie, zdecydowanym ruchem wbij pięść w wyrośnięte ciasto. Formuj średniej wielkości kulki, które odkładaj na formę pokrytą papierem do pieczenia. Bułeczki odstaw na 30 minut do wyrośnięcia, w tym czasie powinny podwoić swoją objętość. Wyrośnięte bułeczki posmaruj rozmąconym jajkiem, dzięki temu będą miały piękny kolor i będą błyszczące.
Formę z wyrośniętymi bułeczkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, funkcja termoobieg i piecz je ok. 18-20 minut.

Krok 2

Jeśli szukacie sprawdzonego przepisu na mięso do burgerów, sprawdźcie przepis Marcina http://fatalnyfacet.pl/2018/03/06/hamburgerbulkamaslana/

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×