Rogale maślane

Dodany przez: Domowe Wypieki (więcej moich przepisów)

Rogale maślane
Rogale maślane są miękkie i delikatne również na drugi dzień, a to wszystko za sprawą masła, którym smarujemy ciasto kilka razy w trakcie przygotowania. Możecie przygotować je zarówno z nadzieniem oraz bez niego – moje rogale są z powidłami. Polecam! Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 2 łyżki cukru, 1/4 szklanki ciepłego mleka i 2 łyżki mąki. Zaczyn dobrze wymieszać i odstawić, aż drożdże zaczną „pracować”. Pozostałe mleko wlać do większego garnka i zagotować (3/4 szklanki), dodać masło i cukier. Wymieszać, aż masło się roztopi. Do wystudzonego mleka wbić jajka i wymieszać. Wsypać 650g mąki (przesianej), dodać rozczyn i wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dosypać pozostałą część mąki (max. 20g). Ciasto wyłożyć na stolnicę i wyrabiać kilka minut, aż będzie gładkie i lśniące. Przełożyć do miski oprószonej mąką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1h, aż podwoi objętość. Ciasto podzielić na 3 równe części (najlepiej zważyć). Każdą część wałkować na koło o średnicy ok. 28cm. Ciasto posmarować roztopionym masłem i podzielić na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie nałożyć nadzienie (marmolada, powidła), zwijać rogaliki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy rogalik posmarować roztopionym masłem i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piec 8 – 10 minut w temperaturze 200ºC. Upieczone, gorące rogaliki ponownie posmarować masłem. Zostawić do wystygnięcia.
Obejrzane: 15030
Porcje: 24
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

  • 25 g świeżych drożdży (1 łyżka drożdży suszonych)
  • 1 szklanka mleka
  • 125 g masła
  • 90 g cukru
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 3 duże jajka
  • 650 - 670 g mąki pszennej
  • 4 - 5 łyżek roztopionego masła (do smarowania ciasta)

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 2 łyżki cukru, 1/4 szklanki ciepłego mleka i 2 łyżki mąki. Zaczyn dobrze wymieszać i odstawić, aż drożdże zaczną „pracować”. Pozostałe mleko wlać do większego garnka i zagotować (3/4 szklanki), dodać masło i cukier. Wymieszać, aż masło się roztopi. Do wystudzonego mleka wbić jajka i wymieszać. Wsypać 650g mąki (przesianej), dodać rozczyn i wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dosypać pozostałą część mąki (max. 20g). Ciasto wyłożyć na stolnicę i wyrabiać kilka minut, aż będzie gładkie i lśniące. Przełożyć do miski oprószonej mąką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1h, aż podwoi objętość.
Ciasto podzielić na 3 równe części (najlepiej zważyć). Każdą część wałkować na koło o średnicy ok. 28cm. Ciasto posmarować roztopionym masłem i podzielić na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie nałożyć nadzienie (marmolada, powidła), zwijać rogaliki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy rogalik posmarować roztopionym masłem i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piec 8 – 10 minut w temperaturze 200ºC. Upieczone, gorące rogaliki ponownie posmarować masłem. Zostawić do wystygnięcia.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×