Chleb gryczany z gruszkami, orzechami i syropem klonowym

Dodany przez: Magdalena Juśko (więcej moich przepisów)

Pyszny chleb o wyrazistym smaku, wilgotny dzięki gruszkom, z dodatkiem sporej ilości orzechów, które przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Nie jest zbyt słodki, fenomenalnie smakuje z kremem czekoladowym
Obejrzane: 1704
Porcje: 7
Przygotowanie: 45 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 100 ml wrzącej wody
  • 2 szt jędrnych gruszek
  • 100 g ulubionych orzechów ( najlepiej laskowych )
  • 55 ml syropu klonowego
  • 100 g mąki gryczanej
  • 300 g jasnej mąki orkiszowej
  • 300 ml wody
  • 0.25 łyżeczki świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Kaszę gryczaną zalewamy 100 ml wrzącej wody, odstawimy na ok. 2 h lub do całkowitego wchłonięcia płynu. Odsączamy na sicie. Orzechy grubo siekamy, gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę.

Krok 2

W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże. Dodajemy syrop klonowy, obie mąki, kaszę, sól i orzechy, zagniatamy ciasto (będzie dość rzadkie i lepkie – można to zrobić hakiem w robocie kuchennym). Na sam koniec zagniatamy i dodajemy gruszki, wyrabiamy tylko tyle, aby równomiernie rozmieścić je w cieście.

Krok 3

Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na omączonym blacie/stolnicy pod ściereczką na ok. 1,5 -2 h zakładając je w tym czasie na kopertę dwukrotnie. Po wyrośnięciu, dzielimy je na dwie części, przekładamy do dwóch lub jednej keksówki (natłuszczonej i omączonej) i odstawimy do ponownego wyrośnięcia, które może się odbyć nocą w lodówce.

Krok 4

Gdy chleby wyrosną, nagrzewamy piekarnik do 210°C umieszczając w nim blachę z wodą. Przed włożeniem foremek z chlebkiem usuwamy blachę z wodą. Chleby pieczemy ok. 30 minut, studzimy na kratce. Polecam!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×