STEK na Ameykańskiej ziemi.
Składniki
- 2 szt STEK
- 1 szt ROZMARYN
- 2 ząbki CZOSNEK
- 2 szt TYMIANEK
- 2 łyżki OLIWA
- 1 łyżka MASŁO
- 1 szczpyta SÓL
- 1 szczpyta PIEPRZ
- 5 szt KROMEK PUMPERNIKLA
- 1 szklanka CZARNE OLIWKI
- 1 kilka GROSZEK CUKROWY CAŁY
- 3 łyżki MASŁO
- 4 szt RZODKIEWKA
Przygotowanie:
Krok 1
Na samym początku przygotowujemy ziemię jadalną. oliwki siekamy i układamy na papierze do pieczenia. wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Pumpernikiel miksujemy w blenderze na drobno. Po wysuszeniu oliwek siekamy je jeszcze raz i mieszamy z naszym pumperniklem i gotowe.
Krok 2
Teraz STEK. Obtaczamy je w soli i pieprzu. Rozgrzewamy patelnię z olejem i układamy steki razem z rozmarynem i czosnkiem. Smażymy po 2 - 3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu dajemy im odpocząć na kratce 2 minuty.
Krok 3
W tym samym czasie co smażymy steki na drugiej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy groszek. Na małym ogniu smażymy przez 3 minuty. Rzodkiewkę kroimy w plasterki i gotowe. Możemy wszystko nakładać Na steka kładziemy czosnek i łyżkę masła oraz świeży tymianek.