Chleb słonecznikowy

Dodany przez: Salvador Dali (więcej moich przepisów)

Chleb słonecznikowy - pyszny, aromatyczny, domowy. Prażone ziarno słonecznika wzbogaca pieczywo o charakterystyczny i wspaniały smak. Chleb słonecznikowy na żytnim zakwasie idealnie umila poranki, szczególnie te wolne!
Obejrzane: 555
Porcje: 15
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Pate fermente

  • 180 g mąki razowej
  • 120 g wody
  • 10 g soli
  • 1.8 łyżeczki drożdży instant

Ciasto i namoczone ziarno żyta

  • 180 g ziarna żyta
  • 230 g wody
  • 400 g mąki razowej
  • 510 g mąki chlebowej
  • 180 g prażonego ziarna słonecznika
  • 720 g wody
  • 10 g miodu
  • 20 g soli
  • 5 g drożdży instant
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Pate fermentee: Łączymy drożdże z wodą, dodajemy mąkę i mieszamy do osiągnięcia gładkiego ciasta.
Przykrywamy miskę folią spożywczą i zostawiamy na 12-16h w temperaturze 12 stopni C.

Krok 2

Łamane ziarno żyta zalewamy wodą i przykrywamy folią spożywczą. Jeżeli używamy całych ziaren żyta, należy wtedy zalać je wrzątkiem i również przykryć folią spożywczą. Pozostawiamy na około 12h.

Krok 3

W tym czasie prażymy słonecznik przez 10minut w temperaturze 180 stopni, aż będzie pachnieć.

Krok 4

Rano: Wkładamy do dużej miski wszystkie składniki, oprócz pate fermentee.
Mieszamy całość tylko do połączenia wszystkich składników. Podczas mieszania ciasta dodajemy pate fermentee.

Krok 5

W razie potrzeby korygujemy hydratację- dolewając nieco wody.
Całość wyrabiamy około 6 minut, aż ciasto będzie nieco luźne, ale dość silne.

Krok 6

Odstawiamy przykryte folią na 2h w temperaturze 24stopni C.
Jednak po pierwszej godzinie od rozpoczęcia fermentacji ciasto należy złożyć kilkakrotnie.

Krok 7

Po upływie 2h od rozpoczęcia fermentacji dzielimy ciasto na 2 większe bochenki zaokrąglając je lekko i pozostawiamy na lekko podsypanej mąką powierzchni złączeniami do góry.
Po upływie 10-20minut formujemy ścisłe okrągłe chleby.

Krok 8

Wierzch każdego moczymy wilgotną lnianą ściereczką i posypujemy ulubionymi ziarnami.
Następnie bochenki umieszczamy w koszykach do wyrastania, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 60-90minut.

Krok 9

Wyrośnięte bochenki przekładamy rozgrzaną blachę i pieczemy około 40minut w temperaturze 240 stopni.
Kiedy bochenki zaczną się rumienić należy lekko uchylić drzwi piekarnika, aby pieczenie przebiegało w suchszym powietrzu.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×