Chleb słonecznikowy
Składniki
Pate fermente
- 180 g mąki razowej
- 120 g wody
- 10 g soli
- 1.8 łyżeczki drożdży instant
Ciasto i namoczone ziarno żyta
- 180 g ziarna żyta
- 230 g wody
- 400 g mąki razowej
- 510 g mąki chlebowej
- 180 g prażonego ziarna słonecznika
- 720 g wody
- 10 g miodu
- 20 g soli
- 5 g drożdży instant
Przygotowanie:
Krok 1
Pate fermentee: Łączymy drożdże z wodą, dodajemy mąkę i mieszamy do osiągnięcia gładkiego ciasta.
Przykrywamy miskę folią spożywczą i zostawiamy na 12-16h w temperaturze 12 stopni C.
Krok 2
Łamane ziarno żyta zalewamy wodą i przykrywamy folią spożywczą. Jeżeli używamy całych ziaren żyta, należy wtedy zalać je wrzątkiem i również przykryć folią spożywczą. Pozostawiamy na około 12h.
Krok 3
W tym czasie prażymy słonecznik przez 10minut w temperaturze 180 stopni, aż będzie pachnieć.
Krok 4
Rano: Wkładamy do dużej miski wszystkie składniki, oprócz pate fermentee.
Mieszamy całość tylko do połączenia wszystkich składników. Podczas mieszania ciasta dodajemy pate fermentee.
Krok 5
W razie potrzeby korygujemy hydratację- dolewając nieco wody.
Całość wyrabiamy około 6 minut, aż ciasto będzie nieco luźne, ale dość silne.
Krok 6
Odstawiamy przykryte folią na 2h w temperaturze 24stopni C.
Jednak po pierwszej godzinie od rozpoczęcia fermentacji ciasto należy złożyć kilkakrotnie.
Krok 7
Po upływie 2h od rozpoczęcia fermentacji dzielimy ciasto na 2 większe bochenki zaokrąglając je lekko i pozostawiamy na lekko podsypanej mąką powierzchni złączeniami do góry.
Po upływie 10-20minut formujemy ścisłe okrągłe chleby.
Krok 8
Wierzch każdego moczymy wilgotną lnianą ściereczką i posypujemy ulubionymi ziarnami.
Następnie bochenki umieszczamy w koszykach do wyrastania, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 60-90minut.
Krok 9
Wyrośnięte bochenki przekładamy rozgrzaną blachę i pieczemy około 40minut w temperaturze 240 stopni.
Kiedy bochenki zaczną się rumienić należy lekko uchylić drzwi piekarnika, aby pieczenie przebiegało w suchszym powietrzu.