Ciasto fillo
Składniki
- 450 g fillo
- 3 szklanki orzechów włoskich
- 250 g czekolady
- 250 g białej czekolady
- 1 szklanka rodzynek
- 0.5 szklanki brandy
- 0.5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- mielone goździki
- 6 białek
- jajko
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Krok 1
Rodzynki namoczyć w brandy (Metaxa) przez 15 minut i odsączyć. Białko jaj ubić z cukrem na sztywną pianę. Posiekać kuwerturę, białą czekoladę oraz orzechy. Dodać cynamon, goździki, rodzynki i wymieszać. Stopniowo dodawać pianę z białek - delikatnie mieszając.
Ciasto fillo rozmrozić w temperaturze pokojowej. Blaszkę do pieczenia o średnicy 20cm nasmarować oliwą z oliwek. Połowę opakowania ciasta fillo i układać w blaszce płaty kolejno jeden na drugim. Każdy uprzednio smarując oliwą z oliwek. Wyłożyć masę orzechowo - czekoladową i rozłożyć równomiernie. Wystające z blaszki płaty ciasta fillo zawinąć do wewnątrz. Układać pozostałe płaty posmarowanie oliwą z oliwek, a wystające brzegi delikatnie wsunąć za pomocą noża po brzegach blaszki. Delikatnie naciąć ciasto bardzo ostrym nożem na porcje. Wierzch ciasta smarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w rozgrzanym do temperatury 170°C piekarniku przez około 40 minut na złoty kolor. Kroić na porcje po przestudzeniu.