Ciasto
Składniki
- 4 szt jaja
- 100 ml mleka
- 80 ml oleju
- 0.25 szklanki jogurtu naturalnego typu
- 150 g szynki lub innej wędliny wg upodobań
- 250 g mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia Galeo
- 1 łyżeczka soli
- 100 g sera zółtego
- 50 g sera Feta
- 1 szt cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 g świeżego szpinaku
- 0.5 szt papryki czerwonej
- 0.5 szt papryki żółtej
- 10 szt czarnych oliwek
- 6 szt suszonych pomidorów w oleju
- 1 łyżka Bazyli suszonej Galeo
- 1 łyżka Oregano suszonego Galeo
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego Galeo
- 1 łyżka Przyprawy do pizzy i zapiekanek Galeo
Przygotowanie:
Krok 1
1.Cebule i czosnek podsmażamy na oleju ( 1 łyżka ), dodajemy szpinak i chwilę smażymy a
wszystkie pozostałe składniki kroimy w drobną kostkę
Krok 2
2.Żółtka oddzielamy od białek, ubijamy na sztywno pianę i dodajemy do niej kolejno po jednym żółtku, olej, mleko i jogurt, mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej wraz z pozostałymi składnikami i przyprawami.
Krok 3
3. Całość delikatnie mieszamy ale dosyć niedbale i mogą pozostawać grudki w cieście ( nie mieszamy na gładką masę, podobnie jak przy przygotowywaniu muffinów ), wlewamy do formy keksówki i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 1 godziny ( ja piekę zazwyczaj 50minut, do suchego patyczka )
Krok 4
4. Ciasto możemy jeść na gorąco z keczupem czy innym sosem, fantastycznie smakuje na zimno , możemy je jeść np. na drugi dzień ( albo i trzeci jak nie zostanie zjedzone w co wątpię ) i wtedy możemy je pokroić na grube plastry polać sosem pomidorowym czy keczupem, posypać serem i zapiec.