Ciasto piegusek
Składniki
Ciasto:
- 160 g mąki pszennej luksusowej
- 1 szklanka bIałek
- 220 g cukru
- 150 g maku
- 100 g oleju rzepkakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wierzch:
- 150 g kremowego serka śmietankowego
- 40g cukru pudru
- 1 łyżka mleka
- 1 garść pestek granatu
- 1 garść maku
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto:
Piekarnik nastawić na 180 stopni- termoobieg.
Mąkę przesiać i dodać do miski razem z proszkiem do pieczenia i makiem. Wymieszać i odstawić.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodawać partami cukier i miksować do uzyskania gładkiej i gęstej piany. Powoli dodawać stopione masło lub olej, cały czas miksując.
Do piany z białek dodać sypkie składniki i delikatnie ale dokładnie wymieszać szpatułką.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wypełnić nią ciasto. Następnie całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 40 minut do suchego patyczka. Ciasto pod koniec pieczenia może lekko opaść na środku. Po upieczeniu ciasta chwilę go ostudzić następnie odwrócić do góry nogami, zdjąć keksówkę i papier do pieczenia i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Krok 2
Wierzch:
Serek zmiksować z cukrem pudrem i mlekiem do uzyskania gęstego i puszystego kremu. Zimne ciasto udekorować kremem, posypać pestkami granatu i makiem.