Czekoladowe ciasto jaglane ze śliwkami
Składniki
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 1/2 szklanek mleka
- 1 szklanka wody
- 3 szt jajka
- 0.75 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- 0.25 szklanki kakao
- śliwki węgierki
Przygotowanie:
Krok 1
Kaszę jaglaną należy wypłukać w zimnej wodzie, a następnie sparzyć na sicie wrzątkiem. W ten sposób kasza nie będzie gorzka.
W garnku zagotować szklankę wody i 1 1/2 szklanki mleka. Dodać kaszę i gotować około 15 min, aż będzie miękka i wchłonie płyn. Może się nawet lekko rozgotować. Do ugotowanej kaszy wlać szklankę mleka i zmiksować blenderem.
Krok 2
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Miksując dodać porcjami kaszę oraz wlać olej. Na końcu wsypać przesiane kakao z proszkiem do pieczenia i dokładnie połączyć.
Krok 3
Gotową masę przełożyć do formy o średnicy 23 cm, a na wierzchu ułożyć połówki śliwek skórką do ciasta. Piec w temperaturze 180*C przez około 50 min. Smacznego :)