Droga do nieba
Składniki
Ciasto
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 0.5 szklanki cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa nr 1 (jabłkowa), Masa nr 2 (orzechowa), Polewa
- 750 g jabłek
- 600 g cukru kryształu
- 2 łyżeczki kwasku
- 250 g orzechów włoskich
- 1 szklanka mleka
- 250 g masła
- 200 g cukru pudru
- 7 łyżeczek wody
- 7 łyżeczek cukru
- 50 g masła
- 2 łyżki kakao
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto: (30 dag mąki, 20 dag masła lub margaryny, pół szklanki cukru pudru, 3 żółtka, łyżeczka proszku do pieczenia.)
Tłuszcz musimy posiekać z mąką i cukrem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto trzeba podzielić na dwie części i upiec dwa placki o grubości około 2 cm (około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni - do lekkiego zarumienienia).
Krok 2
Masa nr 1 (jabłkowa): (75 dag jabłek, 60 dag cukru kryształu, 2 łyżeczki kwasku lub soku cytrynowego)
Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Włożyć do rondla i dusić na małym ogniu. Kiedy już się trochę podduszą, dodać kwasek lub sok cytrynowy, a kiedy jabłka będą już miękkie, dodać cukier kryształ i dusić, aż się rozpuści, a masa zgęstnieje. Taką ciepłą masę trzeba rozsmarować na jednym placku, a drugim przykryć.
Krok 3
Masa nr 2 (orzechowa): (25 dag orzechów włoskich, szklanka gorącego mleka, 25 dag masła, 20 dag cukru pudru)
Orzechy zmielić i sparzyć mlekiem. Zostawić do ostygnięcia. Utrzeć masło najpierw z cukrem pudrem, a następnie z orzechami. Masą posmarować placek. Wstawić do lodówki.
Krok 4
Polewa: (7 łyżeczek wody, 7 czubatych łyżeczek cukru kryształu, ćwierć kostki masła, 2 łyżki kakao)
Cukier i wodę zagotować i dodać masło, kakao i znów zagotować. Polewą oblać wystudzony placek.
Krok 5
Udekorować połówkami orzechów włoskich. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Smacznego!