Droga do nieba

Dodany przez: anja04 (więcej moich przepisów)

Ten placek zwie się nomen omen Niebo. Po zjedzeniu kawałka przekonasz się, że niebo istnieje, przynajmniej to w gębie. Jabłka, orzechy i czekolada - trudno opisać, co się dzieje z kubkami smakowymi, gdy połączyć te trzy smaki. Co prawda, trzeba włożyć trochę wysiłku ale zapewniam, że warto! Każdy wie, że droga do nieba nie jest usłana różami.
Obejrzane: 421
Porcje: 20
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

Ciasto

  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 0.5 szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa nr 1 (jabłkowa), Masa nr 2 (orzechowa), Polewa

  • 750 g jabłek
  • 600 g cukru kryształu
  • 2 łyżeczki kwasku
  • 250 g orzechów włoskich
  • 1 szklanka mleka
  • 250 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 7 łyżeczek wody
  • 7 łyżeczek cukru
  • 50 g masła
  • 2 łyżki kakao
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Ciasto: (30 dag mąki, 20 dag masła lub margaryny, pół szklanki cukru pudru, 3 żółtka, łyżeczka proszku do pieczenia.)

Tłuszcz musimy posiekać z mąką i cukrem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto trzeba podzielić na dwie części i upiec dwa placki o grubości około 2 cm (około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni - do lekkiego zarumienienia).

Krok 2

Masa nr 1 (jabłkowa): (75 dag jabłek, 60 dag cukru kryształu, 2 łyżeczki kwasku lub soku cytrynowego)

Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Włożyć do rondla i dusić na małym ogniu. Kiedy już się trochę podduszą, dodać kwasek lub sok cytrynowy, a kiedy jabłka będą już miękkie, dodać cukier kryształ i dusić, aż się rozpuści, a masa zgęstnieje. Taką ciepłą masę trzeba rozsmarować na jednym placku, a drugim przykryć.

Krok 3

Masa nr 2 (orzechowa): (25 dag orzechów włoskich, szklanka gorącego mleka, 25 dag masła, 20 dag cukru pudru)

Orzechy zmielić i sparzyć mlekiem. Zostawić do ostygnięcia. Utrzeć masło najpierw z cukrem pudrem, a następnie z orzechami. Masą posmarować placek. Wstawić do lodówki.

Krok 4

Polewa: (7 łyżeczek wody, 7 czubatych łyżeczek cukru kryształu, ćwierć kostki masła, 2 łyżki kakao)

Cukier i wodę zagotować i dodać masło, kakao i znów zagotować. Polewą oblać wystudzony placek.

Krok 5

Udekorować połówkami orzechów włoskich. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Smacznego!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×