Bezglutenowy tort snickers
Składniki
biszkopt
- 6 szt jajek
- 180 g cukru
- 50 g gorzkiego kakao
- 120 g mąki kukurydzianej
- 60 g mąki ziemniaczanej
poncz
- 200 ml wrzątku
- 2-3 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
- 50 ml Jack Daniel\'sa
- 2 łyżeczki cukru
- 50 g cukru
- 25 g masła
- 90 ml kremówki 30%
- sól morska do smaku
- 250 g mascarpone
- 400 ml kremówki 36%
- 260 g masy kajmakowej
- 3 łyżeczki esencji waniliowej
- orzeszki ziemne (niesolone)
- cukierki snickersy
Przygotowanie:
Krok 1
Biszkopt: dno formy o średnicy 18 cm i wysokości 10 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boki pozostawić suche). Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier (po 1 łyżce). Kiedy masa będzie lśniąca i sztywna, dodawać po jednym żółtku. Wyłączyć robota i dodawać w 3-4 partiach przesiane mąki z kakao mieszając delikatnie szpatułką. Otrzymaną masę przełożyć do przygotowanej tortownicy. Biszkopt piec w 180ºC przez ok. 40 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia na ok. 30 minut, wyjąć z formy, odwrócić do góry spodem i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia. Podzielić na 3-4 blaty.
Krok 2
Poncz: kawę oraz cukier zalać wrzątkiem. Zamieszać do rozpuszczenia cukru i odstawić do wystudzenia, dodać alkohol i wymieszać. Gotowym naparem z kawy nasączać kolejno każdy biszkopt.
Krok 3
Sos karmelowy: w rondlu umieścić cukier i wodę. Dokładnie wymieszać i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia cukru. Przestać mieszać (!), doprowadzić do wrzenia i gotować do bursztynowego koloru (ok. 15 minut). Zdjąć z palnika. Dodać łyżkę masła i mieszać energicznie, a następnie resztę. Podgrzewać na najmniejszym ogniu i dodać kremówkę w dwóch częściach, dokładnie. Przestudzić Gotowym sosem polać ciasto, schłodzić. Pilnujcie temperatury i czasu gotowania karmelu. Ja go przeciągnąłem i wyszedł zbyt gęsty.
Krok 4
Krem: orzeszki ziemne zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 5 minut. Przełożyć na sitko, odcedzić i osuszyć ręcznikiem papierowym. Lekko posolić. Masę kajmakową rozgrzać nieco w rondelku lub wymieszać dokładnie łyżką do rozluźnienia konsystencji. Kremówkę ubić na sztywno, pod konie ubijania dodać wanilię i połączyć. Zmienić końcówkę robota na mieszającą i miksując na najniższych obrotach dodawać stopniowo mascarpone, a następnie masę kajmakową. Mieszać tylko do połączenia składników. Otrzymany krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną tylką i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Schłodzony krem szprycować na nasączone blaty tortu (pozostawić część na dekorację górnego blatu), a na nim układać namoczone orzeszki ziemne. Górny blat udekorować posiekanymi cukierkami snickers oraz pozostałym kremem. Podawać schłodzony.