Drożdżowy wieniec
Składniki
Ciasto
- 500 g mąki
- sól
- 42 g drożdży
- 110 g cukru
- 100 g margaryny
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 0.5 łyżeczki kardamonu
- białko
Nadzienie
- 100 g czekolady
- 50 g żurawiny
- 50 g moreli
- 50 g masła
- 3 łyżki cukru brązowego
- 2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Krok 1
Do miski wlewamy letnie mleko, wsypujemy cukier, wkruszamy drożdże. Dokładnie mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Dodajemy 4 łyżki mąki i ponownie mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałe składniki (w tym roztopioną margarynę) ciasta i wyrabiamy przy pomocy robota, aż uzyskamy gładkie i lśniące ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Morele i czekoladę drobno kroimy. Cukier mieszamy z cynamonem. Wyrośnięte ciasto wykładamy na omączony blat i wałkujemy na prostokąt o wymiarach mniej więcej 30x50 cm. Całość smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem, suszonymi morelami, czekoladą i suszoną żurawiną. Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku.
Krok 2
Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na nim ciasto - formując wieniec. Następnie ciasto nacinamy ostrym nożem co 3 cm, nie rozcinając go do końca. Każdy nacięty kawałek delikatnie obracamy. Ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 50 minut do wyrośnięcia. Ciasto smarujemy białkiem, posypujemy brązowym cukrem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 40 minut.