Sernik gotowany na miodowym cieście
Składniki
CIASTO
- 2 szt jajka
- 3 szklanki mąka
- 2 łyżeczki soda
- 3 łyżki miód
- 0.25 szt margaryna
- 3 łyżki śmietana
- 0.75 szklanki cukier
MASA SEROWA
- 1 kg ser biały w kostkach
- 0.5 łyżeczki aromat migdałowy
- 0.33 szklanki mleko
- 4 szt jajka
- 250 g cukier
- 200 g masło
- 1 opakowanie budyń śmietankowy
- sos tiramisu do dekoracji sernika
Przygotowanie:
Krok 1
CIASTO
Sodę wymieszać z mąką, przesiać do miski, dodać miód, pokrojoną na kawałki margarynę i resztę składników, zagnieść ciasto.
Krok 2
Rozwałkować ciasto na 3 placki.
Krok 3
Tortownicę o wymiarach 27 cm, wysmarować tłuszczem, wyłożyć pierwszą część ciasta i upiec w 180 stop na złoty kolor.
Krok 4
Tak postąpić z pozostałymi dwoma plackami.
Krok 5
MASA SEROWA
Ser zmielić w maszynce trzykrotnie.
Krok 6
Białka oddzielić od żółtek
Następnie zmiksować margarynę z cukrem, dodając po jednym żółtku, dalej miksując.
Krok 7
Do zmiksowanych z margaryną żółtek, dodawać po łyżce sera, ucierać.
Krok 8
Białka jaj ubić na sztywno, dodać do masy serowej, delikatnie mieszając już łyżką.
Krok 9
Całą masę serową przełożyć do garnka, mieszając doprowadzić do zagotowania, uważając aby masa się nie przypaliła.
Krok 10
Budyń wsypać do garnuszka, wlać mleko, dobrze rozmieszać.
Krok 11
Wlać rozrobiony budyń do gotującej się masy serowej, zagotować.
Krok 12
Na samym końcu dodać kilka kropli aromatu wymieszać.
Krok 13
Masę podzielić na 3 części.
Krok 14
SKŁADANIE CIASTA:
Pierwszy placek włożyć do tortownicy, wylać na placek gorącą porcję masy serowej,
Krok 15
Następnie ciasto, masa, ciasto i masa serowa.
Krok 16
Odstawić ciasto na całą noc.
Krok 17
Przed podaniem ciasta, udekorować kratkę, na cieście sosem tiramisu.