Wieniec makowo – bakaliowy
Składniki
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 430 g mąki
- jajko
- 50 g masła
- 125 ml mleka
- 7 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 0.25 łyżeczki soli
Składniki na masę makową:
- 200 g maku
- jajko
- 6 łyżek miodu
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- 1 szklanka bakalii
Przygotowanie:
Krok 1
Suche drożdże wymieszać z mąką, dodać sól.
Krok 2
Jajka roztrzepać z mlekiem, cukrem i cukrem waniliowym. Do mąki wlać masę jajeczną oraz roztopione masło.
Krok 3
Wyrobić ciasto, powinno być miękkie i elastyczne. Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić, na 40 minut, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 4
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką. Delikatnie i krótko wyrobić. Następnie rozwałkować na placek o grubości około 1 centymetra.
Krok 5
Mak zmielić. Wszystkie składniki masy dokładnie wymieszać. Gotową masę rozsmarować na placku drożdżowym.
Krok 6
Ciasto zwinąć w kształt rolady. Przeciąć roladę na pół, zostawiając jeden z końców nie przecięty. Powstałe paski spleść ze sobą. Połączyć ze sobą końcówki ciasta tworząc wieniec.
Krok 7
Wieniec ułożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 20 minut.
Krok 8
W tym czasie piekarnik rozgrzać do temperatury 185 C. Piec 30 - 35 minut. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.