Dyniowy „zakalec” z kremem Speculoos

Dodany przez: Pani Smaczna (więcej moich przepisów)

Udało mi się kupić ostatnio ciekawy produkt. Lubicie korzenne ciasteczka Speculoos, popularne w okresie przedświątecznym? W zeszłym tygodniu dorwałam krem Speculoos :) Z koloru i konsystencji przypomina masło orzechowe, a w smaku… cóż, tak jak same ciasteczka :) Chciałam spróbować coś z nim przygotować. Spojrzałam więc na krem, na dynię, na piekarnik, i wzięłam się do pracy. Powstało ciasto, mokre, w zasadzie o konsystencji zakalcowej. Wiem, że nie wszyscy są fanami takie rodzaju ciasta, ale jeżeli Wy tak, zachęcam do spróbowania! A jeżeli w okolicy – tak jak ja – macie jakiegoś Ciasteczkowego Potwora w pobliżu – będzie podwójnie ukontentowany :)
Obejrzane: 1223
Porcje: 12
Przygotowanie: 45 min
Trudność:

Składniki

  • 450 g dyni (waga samego miąższu)
  • 10 g świeżego imbiru
  • 200 g kremu Speculoos
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do ciasteczek korzennych
  • 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 70 g miodu (użyłam lipowego)
  • 2 duże jajka
  • 100 g białej czekolady

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Dynię tniemy na cząstki i gotujemy we wrzącej wodzie przez 10 minut. Po ugotowaniu od razu blendujemy razem z pokrojonym w plasterki imbirem na pulpę.

Jeszcze ciepłą dynię mieszamy w misce z kremem speculoos. Dolewamy olej i ekstrakt waniliowy. Dokładnie mieszamy.

W drugiej misce mieszamy ze sobą mąkę, przyprawę, sodę, proszek i sól. Następnie dodajemy do masy dyniowej.

Jajka ubijamy z miodem i dodajemy do miski z przygotowanym ciastem. Następnie dorzucamy posiekaną czekoladę.

Piekarnik nagrzewamy do 180°C i pieczemy około 30 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu kroimy w niewielkie kwadraciki.

Smacznego! :)

Krok 2

Więcej smakowitości na http://panismaczna.com i http://fb.com/PaniSmaczna. Zapraszam :)

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×