Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Składniki
- 1.5 masło
- 5 łyżek cukru pudru
- 0.5 szklanki cukru
- 4 jajka
- 2.5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 800 g śliwek (lub innych sezonowych owoców)
Przygotowanie:
Krok 1
Kruszonka: rozpuść masło, łyżką wymieszaj z cukrem i 0,5 szklanki mąki. Masa będzie sucha i gęsta. Zapakuj do zamykanego pojemniczka lub woreczka i włóż do lodówki żeby się schłodziła.
Śliwki umyj i przekrawając na połówki usuń pestki.
Włącz piekarnik na 180 stopni.
Ciasto: mikserem ucieraj miękkie masło z cukrem pudrem tak długo, aż masa będzie biała. Dodaj wtedy po kolei jednym jajku. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą i dodawaj po jednej łyżce, powoli, czekając aż poprzednia porcja się wmiesza w masę.
Przełóż całość do tortownicy (ok. 25 cm średnicy), ułóż na wierzchu śliwki. Jeśli ułożysz je skórką w dół - śliwki będą wilgotne, a ciasto jasne. Jeśli ułożysz śliwki skórką do góry - ciasto zabarwi się i będzie dużo bardziej wilgotne. Na śliwki posyp kruszonkę wyjętą z lodówki (nie musisz dodawać całej - kruszonka w domu zawsze się przyda do przygotowania innych szybkich deserów).
Wstaw do piekarnika na 45 min.