Leśny mech z grzybami

Dodany przez: QchniaQry.pl (więcej moich przepisów)

Obejrzane: 1549
Porcje: 10
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

Ciasto

  • 670 g mrożonego szpinaku
  • 1.5 szklanki cukru
  • 4 szt jajka
  • 1.5 szklanki oleju
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem, dodatki, dekoracja - grzybki

  • 800 ml śmietanki kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 400 g dżemu malinowego
  • 250 g świeżych malin (lub mrożonych)
  • 250 g świeżych jeżyn (lub mrożonych)
  • 9-10 szt okrągłych biszkoptów
  • 5-6 szt podłużnych biszkoptów
  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek mleka
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 szt białko
  • 3 szczypty cukier puder (można pominąć)
  • 0 czerwonego barwnika w proszku - do uzyskania odpowiedniego koloru
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Szpinak rozmrażamy, odsączamy na sitku dociskając go łyżką tak, aby pozbyć się nadmiaru wody i soku. Tak przygotowany szpinak rozdrabniamy blenderem na jednolitą masę. Im szpinak będzie bardziej rozdrobniony, tym ciasto zyska piękny, jednolity kolor.
Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier i całość miksujemy do uzyskania lśniącej masy. Kolejno dodajemy po jednym żółtku nie przerywając miksowania.
Olej łączymy z masą szpinakową i dokładnie mieszamy. Dodajemy do zmiksowanych składników. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko i wsypujemy do ciasta. Wszystko dokładnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem (na samym dnie). Pieczemy w temp. 180 stopni ok.1-1,5h (do suchego patyczka).

Krok 2

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, serek mascarpone i mieszamy. Krem dzielimy na 3 części.

Krok 3

Wystudzone ciasto kroimy na 3 blaty. Spodni blat kładziemy na tortownicy, smarujemy 1/3 kremu. Dodajemy maliny i jeżyny (wcześniej rozmrożone na ręczniku). Na wierzch wykładamy dżem malinowy i przykrywamy drugim blatem. Ponownie smarujemy go śmietaną i obsypujemy owocami lekko je dociskając. Ostatnią częścią kremu smarujemy boki tortu. Pozostały 3 blat rozdrabniamy na okruszki, którymi obsypujemy wierzch i boki ciasta. Aby okruszki dobrze trzymały się boków dociskamy je nożem. Tort odstawiamy do lodówki.

Krok 4

Białko jaja miksujemy z cukrem pudrem. Odkładamy część lukru do osobnej miseczki. Resztę barwimy czerwonym barwnikiem. W razie potrzeby dodajemy większą ilość cukru, tak aby był dosyć gęsty. Zanurzamy w nim biszkopty osadzone na wykałaczkach. Pozostawiamy do wyschnięcia. Następnie za pomocą wykałaczki zamoczonej w lukrze malujemy kropki na kapeluszach muchomorów.

Krok 5

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy cukier puder, mleko i masło. Zanurzamy biszkopty osadzone na wykałaczkach. Pozostawiamy do wyschnięcia.

Podłużne biszkopty rozkrawamy na pół. Posłużą nam jako nóżki do grzybków.
Białym lukrem smarujemy kapelusze od spodniej strony i przyklejamy nóżki. Pozostawiamy do wyschnięcia.

Przed podaniem tort dekorujemy grzybkami.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×