Piernik staropolski z masą orzechową
Składniki
- 250 g miodu prawdziwego
- 0.5 szklanki cukru brązowego
- 0.5 szklanki cukru białego
- 75 g masła
- 50 g smalcu
- 2 szt jajka
- 500 g mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczek sody
- 0.25 szklanki zimnego mleka
- 20 g przyprawy do piernika
- 300 g orzechów włoskich
- 0.5 szklanki śmietanki 30%
- 0.25 szklanki mleka
- 0.5 szklanki cukru
- 60 ml spirytusu
- 2 szklanki powideł śliwkowych
- 100 g czekolady gorzkiej
- 0.5 szklanki cukru pudru
- 0.33 szklanki wody
- 2 łyżki kakao
- 50 g masła
- 100 g czekolady mlecznej
Przygotowanie:
Krok 1
Miód, cukry, masło, smalec rozpuścić. Do przestudzonej masy wbić jajka,przyprawę i zmiksować. Sodę rozpuścić w zimnym mleku, dodać razem z mąką i przyprawą do piernika. Wymieszać łyżką drewnianą lub mocnym robotem. Tak przygotowaną masę na piernik włożyć w szklaną misę, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 4-6 tygodni. Po tym czasie ciasto rozwałkować, podsypując mąką, na grubość 5mm i upiec 2 blaty. Piec w temperaturze 170*C przez 20min. Piekłam w formie 23x33. Najlepiej piec parę dni przed planowanym spożyciem.
Krok 2
POWIDŁA: powidła śliwkowe włożyć do garnka razem z połamaną czekoladą i podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści.
Krok 3
MASA ORZECHOWA: śmietankę, mleko i cukier zagotować. Orzechy zmielić np w rozdrabniaczu i wsypać na gorące mleko. Wymieszać i zagotować. Spirytus dodać do smaku.
Krok 4
Blat piernikowy podzielić na 3 części. W ten sposób będą 2 kawałki piernika. Przekładać gorącymi masami. Wstawić do lodówki lub w inne chłodne miejsce z obciążeniem.
Krok 5
POLEWA: cukier puder z kakao przesiać przez sitko. Wsypać do garnka i dodać wodę. Wymieszać i zagotować. Zdjąć z palnika dodać masło i czekoladę. Wstawić na mały ogień i mieszać do rozpuszczenia się czekolady. Zagotować. Polać polewą piernik. Smacznego!