Brownie z kremem i owocami
Składniki
Ciasto
- 150 g masła
- 100 g mąki
- 100 g gorzkiej czekolady
- 350 g cukinii
- 300 g brązowego cukru
- 1 łyżka kakao
- 4 dkg jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0.5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Krem
- 400 g kremowego serka typu Philadelphia
- 250 ml śmietany kremówki
- 75 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 300 g borówek
- 300 g malin
- 100 g cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Krok 1
Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Czekoladę kroimy na grube kawałki. Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Jajka ubijamy z cukrem. Wlewamy ostygnięte masło i ubijamy krótką chwilę.
Dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii
i ubijamy do połączenia się składników.
Dodajemy czekoladę i cukinię. Mieszamy delikatnie łyżką.
Ciasto dzielimy na dwie części.
Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno.
Wlewamy połowę ciasta, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut.
Następnie wyciągamy z piekarnika, odstawiamy do ostudzenia,
wyciągamy z tortownicy i w ten sam sposób postępujemy z drugą połową ciasta.
Krok 2
Śmietanę ubijamy na sztywno. Oddzielnie ucieramy ser z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ubitą śmietanę dodajemy do utartego sera i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się.
Na pierwszy brownie blat układamy połowę kremu.
Nakładamy połowę owoców i przykrywamy drugim brownie blatem.
Powtarzamy czynność.
Owoce polewamy lukrem ( cukier ucieramy z sokiem z cytryny)
lub ewentualnie posypujemy samym cukrem pudrem.
Przechowujemy w lodówce.