Placek rabarbarowy z bezą

Dodany przez: Anna | Studio Kuchnia (więcej moich przepisów)

placek rabarbarowy
Placek rabarbarowy z bezą to przepis jak sprawnie i szybko wykonać to wiosenno-letnie ciasto. Puszyste ciasto z rabarbarem i śnieżną waniliową pianką. Oryginalny przepis na placek rabarbarowy z bezą był popisowym przepisem mojej babci, to jest moja zmieniona wersja. Mam nadzieję, że bardzo Wam się spodoba. Wystarczy kilka porstych kroków: Rabarbar umyć i pokroić w kostkę. W rondelku roztopić masło. Cukier utrzeć z żółtkami na gładką, jasną masę. Dodać masło i 1 całe jajko. Dodać mąkę i skrobię kukurydzianą. Wymieszać, na końcu dodać mleko oraz ponownie wymieszać. Nagrzać  piekarnik do 180 stopni. Formę z obręczą wysmarować masłem oraz oprószyć mąką. Wylać masę do formy i położyć kawałki rabarbaru. Piec przez 35-40 minut. W między czasie ubić białka na sztywno, stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając, na koniec dodać ekstrakt waniliowy. Piankę wyłożyć na ciepłe ciasto, tak aby nie dotykała formy. Ponownie wsunąć do piekarnika i piec dodatkowe 10 minut w 180 st. Smacznego.
Obejrzane: 154
Porcje: 8
Przygotowanie: 60 min
Trudność:

Składniki

ciasto

  • 250 g rabarbaru
  • 150 g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 125 g mąki samorosnącej
  • 3 łyżki mleka

beza

  • 2 białka
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Rabarbar umyć i pokroić w kostkę. W rondelku roztopić masło. Cukier utrzeć z żółtkami na gładką, jasną masę. Dodać masło i 1 całe jajko. Dodać mąkę i skrobię kukurydzianą. Wymieszać, na końcu dodać mleko oraz ponownie wymieszać.

Krok 2

Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Formę z obręczą wysmarować masłem oraz oprószyć mąką. Wylać masę do formy i położyć kawałki rabarbaru. Piec przez 35-40 minut.

Krok 3

W między czasie ubić białka na sztywno, stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając, na koniec dodać ekstrakt waniliowy.
Piankę wyłożyć na ciepłe ciasto, tak aby nie dotykała formy. Ponownie wsunąć do piekarnika i piec dodatkowe 10 minut w 180 st.
Smacznego.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×