waniliowy torcik lodowy z żurawiną
Składniki
- 400 ml kremówki 36%
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 100 g cukru
- 50 g cukru pudru
- 5 szt żółtek
- 3 szt białka
- 150 ml wody
- 300 g świeżej żurawiny
Przygotowanie:
Krok 1
Żurawinę umyć, oczyścić z ogonków i umieścić w rondlu. Dodać wodę i podgrzewać na niewielkim ogniu do zagotowania. Owoce rozgnieść przy pomocy widelca lub tłuczka. Odstawić do wystudzenia. Żółtka ubić z połową cukru na jasną, puszystą masę. Dodać imbir, cynamon oraz ekstrakt z wanilii i dokładnie wymieszać. Odstawić. Kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder, odstawić. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodawać stopniowo drugą część cukru, odstawić. Do masy z żółtek dodawać partiami ubitą śmietanę i mieszać delikatnie przy pomocy rózgi. Na koniec do połączonych mas dodawać stopniowo pianę z białek. Dokładnie połączyć. Do osobnej miseczki odłożyć ok. 100-200 g powstałej masy i odstawić. Większą część masy przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm (dno wyłożone papierem do pieczenia) i wstawić do zamrażarki na ok. 20 minut. Do odłożonej masy dodać wystudzoną żurawinę i dokładnie wymieszać. Czerwoną masę wyłożyć na schłodzoną, jasną i ponownie wstawić do zamrażarki na ok. 6 godzin lub na całą noc. Przed podaniem udekorować świeżą żurawiną.