Prosty piernik z lśniącą polewą

Dodany przez: anemon (więcej moich przepisów)

Przygotowuje się go błyskawicznie, zawsze się udaje, długo zachowuje świeżość, a polewa jest błyszcząca i nie pęka podczas krojenia. Można go upiec na kilka dni przed Świętami, bo długo zachowuje świeżość. Można go również upiec „na ostatnią chwilę”, bo nie wymaga „leżakowania” i od razu gotowy jest do jedzenia.
Obejrzane: 1496
Porcje: 36
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

CIASTO:

  • 240 g mąki tortowej
  • 70 g cukru pudru
  • 200 g miodu lipowego
  • 125 g masła
  • 3 jajka
  • 125 g kwaśnej śmietany 18%
  • 15 g przyprawy do piernika
  • 15 g ciemnego kakao
  • 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej

DO PRZEŁOŻENIA I POLEWA KAKAOWA:

  • 700 g gęstej marmolady dyniowo-pomarańczowej
  • 1 opakowanie galaretki pomarańczowej
  • 70 g cukru kryształu
  • 20 g ciemnego kakao
  • 60 g kwaśnej śmietany
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka żelatyny
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Utrzyj miękkie masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawaj po jednym żółtku, a następnie porcjami dodaj płynny miód. Jeśli masz miód w postaci stałej, to przełóż go do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, aż miód się rozpuści. Zdejmij z ognia, odstaw do przestygnięcia i dodaj do żółtek z masłem.

Krok 2

Mąkę przesiej i wymieszaj z przyprawą do piernika, kakao i sodą oczyszczoną. Całość dodawaj partiami do ciasta, na zmianę ze śmietaną, miksując na wolnych obrotach. Na końcu dodaj pianę ubitą z białek i delikatnie wmieszaj do ciasta łyżką lub mikserem na wolnych obrotach.

Krok 3

Przelej ciasto do formy keksowej o wymiarach 8x36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 170*C piekarnika i piecz 50 minut.

Krok 4

Marmoladę przełóż do rondelka i bardzo mocno podgrzej na małym ogniu, ciągle mieszając. Zdejmij rondelek z ognia, wsyp galaretkę w proszku i bardzo dokładnie wymieszaj. Lekko wystudzić, ale nie do końca, bo masa zbyt mocno zgęstnieje.

Krok 5

Wystudzone ciasto przekrój na 4 części. Pierwszy blat ciasta posmaruj 1/3 lekko ciepłej marmolady, ułóż drugą część ciasta, lekko ją dociskając. Tak samo postępuj z trzecim blatem ciasta, ułóż czwarty i jego już nie smaruj marmoladą. Całość odstaw do zastygnięcia.

Krok 6

POLEWA KAKAOWA:
70 g cukru kryształu
20 g ciemnego kakao
60 g kwaśnej śmietany
60 g masła
1 łyżeczka żelatyny

Żelatynę zalej niewielką ilością bardzo gorącej wody i mieszaj do rozpuszczenia się żelatyny. Do rondelka włóż masło i śmietanę, podgrzewaj, a gdy masło się roztopi dodaj kakao i cukier. Zagotuj, zdejmij rondelek z ognia, dodaj rozpuszczoną żelatynę, bardzo dokładnie wymieszaj i odstaw do przestygnięcia. Lekko wystudzoną, ale ciągle jeszcze ciepłą polewą polej ciasto.

Krok 7

*zamiast marmolady dyniowo - pomarańczowej można użyć innej gęstej i lekko kwaskowej marmolady, jeśli marmolada nie jest zbyt gęsta, to należy dodać więcej galaretki
*wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×