Rolada piernikowa

Dodany przez: IAdoreCinnamon (więcej moich przepisów)

Obejrzane: 1018
Porcje: 8
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

krem

  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazda anyżu
  • 2 szt suszonych goździków
  • 1 kawałek imbiru pokrojonego w plasterki
  • 90 g cukru
  • 10 g cukru wnailiowego
  • 100 g miękkiego masła

ciasto

  • 80 g mąki tortowej
  • 100 g cukru
  • 100 g miodu
  • 4 szt jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0.5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 0.25 łyżeczki kardamonu
  • 0.13 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0.13 łyżeczki pieprzu
  • 0.25 łyżeczki soli
  • 150 g posiekanych orzechów włoskich
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

krem
350 ml mleka zagotować razem z cukrem i przyprawami. Pozostałą ilość mleka wymieszać razem mąkami do uzyskania gładkiego płynu. Kiedy mleko będzie się gotować wyjąć przyprawy i powoli dodawać miksturę z mąką i mieszać cały czas oraz gotować do czasu, kiedy budyń zgęstnieje. Następnie zdjąć z ognia i wystudzić, po czym ułożyć na wierzchu budyniu folię spożywczą i odstawić do całkowitego ostudzenia. Masło miksować przez chwilę, po czym dodawać partiami zimny budyń i miksować cały czas.

Krok 2

ciasto
Piekarnik nastawić na 200 stopni- grzanie góra- dół.
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić na jasną i gęstą masę, dodać miód i zmiksować do połączenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie partiami dodawać cukier i ubijać na gęstą i błyszczącą masę. Do żółtek partiami dodawać białka i mieszać ostrożnie szpatułką do połączenia. Suche składniki przesiać i połączyć w misce. Do masy dodać suche składniki i wymieszać ostrożnie. Masę rozprowadzić na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wyrównać i posypać orzechami. Ciasto wstawić do piekarnika i piec ok 12- 15 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i od razu przenieść na ręcznik kuchenny wysypany cukrem pudrem. Ciasto zwinąć w roladę i zostawić do CAŁKOWITEGO ostudzenia. Po tym czasie ciasto rozwinąć, wysmarować kremem i ostrożnie zrolować ponownie. Następnie owinąć w papier do pieczenia i w kilku miejscach związać sznurkiem. Tak przygotowane ciasto odstawić do lodówki, aby krem mógł dobrze stężeć.
Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem i podawać.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×