Mocno czekoladowy piernik
Składniki
Składniki na ciasto
- 3 szklanki mąka pszenna
- 100 g czekolda gorzka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamon
- 1 gałki muszkatołowej
- 200 g ukru trzcinoweg
- 3 szt jaja
- 3 łyżki kakao
- 1 szt sok i starta skórka z pomarańczy
- 200 g masło
Polewa
- 150 g orzechy włoskie
- 100 g czekolada gorzka
- 2 łyżki śmietana 30%
Przygotowanie:
Krok 1
Do garnka włożyłam masło , roztopiłam je z cukrem trzcinowym .
Czekoladę włożyłam do roztopionego masła palcami połamałam na drobniejsze kawałki dosypałam kakao .
Masę przestudziłam .
Krok 2
Do misy wsypałam mąkę , dodałam cynamon i gałkę muszkatową .
Ubiłam jaja.
Teraz do maki wlewam ostudzona masę i dodaje ubite jaja.
Ścieram skórkę z pomarańcza i dodaje do piernika razem z sokiem z pomarańcza , mieszam.
Krok 3
Na koniec dodaję śmietanę i miksuje do połączenia składników .
Formę wysmarowałam margaryna i obsypałam mąką.
Przełożyłam masę , piekłam w 180 C ok. 50 minut.
Wierzch przestudzonego ciasta smarujemy rozpuszczoną czekoladą z orzechami włoskimi.