Sernik z białą czekoladą i żurawiną
Składniki
spód
- 250 g czekoladowych herbatników
- 90 g roztopionego masła
masa
- 250 g twarogu
- 250 g mascarpone
- 250 g białej czekolady
- 220 g suszonej żurawiny
Przygotowanie:
Krok 1
Ciastka umieścić w pojemniku blendera i zetrzeć na drobny pył i dokładnie wymieszać z masłem. Gotową mieszanką wyłożyć dno tortownicy o średnicy 20 cm. Wstawić do lodówki.
Krok 2
W tym czasie przygotować masę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić. Twaróg ucierać mikserem na niskich obrotach, dodać mascarpone, żurawinę a na koniec białą czekoladę. Dokładnie wymieszać. Gotową masę wylać na schłodzony spód. Całość owinąć folią i wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin.
Smacznego! :)