Chlebek bananowo-czekoladowy, czyli Bananowa Pochwała Oszczędności

Dodany przez: Nulek (więcej moich przepisów)

To ciasto, które przypadnie do gustu każdej szanującej się wielkopolskiej gospodyni - wszak nie bez kozery uchodzimy za liderki oszczędności i gospodarności. ;-) Jeśli więc, drogie kury domowe z Wielkopolski i nie tylko, w Waszych kuchniach dogorywają jakieś nieszczęsne banany, to - zamiast pozbywać się ich w niecny sposób, dajcie im drugie życie i przeróbcie je na pyszny chlebek bananowy. Niestety, oszczędności kończą się w tym wypadku na zużyciu przejrzałych bananów... Ciasto jest bowiem tak pyszne, że mało kto poprzestanie na jednym kawałku. :-D
Obejrzane: 1160
Porcje: 12
Przygotowanie: 60 min
Trudność:

Składniki

  • 1.5 szklanki mąki tortowej
  • 0.5 opakowania masła/margaryny (lub 125 g oleju)
  • 3 dojrzałe banany
  • 1.5 czekolady (ok. 150 g)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 g soli
  • 0.5 szklanki cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1 g aromatu do ciast
  • masło do wysmarowania formy i bułka tarta

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól mieszamy w misce.

Krok 2

Czekoladę siekamy na drobne kawałki i odstawiamy w chłodne miejsce, by się nie pozlepiała w bryłki (można oprószyć ją mąką, podobno daje to lepszy efekt, choć ja nie zauważyłam większej różnicy).

Krok 3

Banany kroimy równie drobno i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.

Krok 4

Masło/olej miksujemy z cukrem pudrem na jednolitą masę, dodajemy po jednym jajku, a później \\\"doprawiamy\\\" aromatem (u mnie, z braku laku, arakowy). Do tej masy stopniowo dosypujemy mąkę, cały czas miksując.

Krok 5

Na końcu w misce z masą lądują banany i czekolada. Mieszamy, wiadomo. ;-)

Krok 6

Masę wylewamy do formy natłuszczonej lekko masłem i oprószonej mąką albo bułką tartą. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez mniej więcej 50 minut (do suchego patyczka).

Krok 7

Chlebek bananowy najlepiej smakuje schłodzony, w towarzystwie dobrej kawy i ciekawej książki. Albo w doborowym towarzystwie w pracy. ;-) Myślę, że pojawi się również na moim świątecznym stole, bo w tym roku stawiam na proste i dobre połączenia smaków, a w tej kategorii banany bronią się zawsze. ;-)

Polecam!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×