Szarlotka Królewska

Dodany przez: Monika Wiąckiewicz (więcej moich przepisów)

Szarlotka Królewska
Szarlotka Królewska - Masło posiekać z mąką, cukrem pudrem i żółtkami. Zagnieść szybko (żeby nie ogrzewać dłońmi ciasta, bo zacznie się lepić) w kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i włożyć żeby się schłodziło do lodówki. Tortownicę (25 cm +) wyłożyć papierem, wysmarować boki masłem. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, grzałka góra-dół. Jabłka obrać ze skóry, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić je w cienkie plastry nad sporym garnkiem ustawionym na gazie. Dolać ok 50 ml wody do tego garnka i pozwolić żeby jabłka się udusiły przez ok 15 minut. Mieszać co jakiś czas. Jak spróbujecie masę jabłkową, to wedle gustu można ją dosłodzić. Ja tego nie robię, ponieważ używam słodkich z natury jabłek, a nie kwaskowatych - staram się w swojej kuchni dodawać jak najmniej cukru. Ciasto wyjąć z lodówki. Ćwierć ciasta odłożyć, żeby nim później przykryć jabłka. Resztą wyłożyć na grubość ok 5 mm spód i boki tortownicy. Ponakłuwać spód widelcem i wstawić do piekarnika na ok 15 min - ważne żeby spód się nie przypiekł. Następnie wyjąć tortownicę i na gorące ciasto wysypać orzechy i bułkę tartą. Na to wyłożyć zamieszaną masę jabłkową - żeby ewentualne soki rozłożyły się równomiernie. Przykryć pozostałym ciastem. Piec ok 30 min. Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Wyjąć ciasto z piekarnika, sztywną masę białkową ułożyć równomiernie, ale fantazyjnie na szarlotce. Każdy wzór się utrzyma jeśli białka bīły wystarczająco sztywne :-) Zapiekać 5 min w ciepłym piekarniku, a potem 20-30 min w temperaturze 90-100 stopni. Pilnujcie żeby nie spaliła się góra! Ma być delikatnie zabrązowiona z ciemniejszymi zakończeniami. Po ostygnięciu może na górze wytrącić się karmel w postaci brązowo-bursztynowych kropelek - moje dzieci je uwielbiają podkradać, bo ciągną się i są słodziutkie.
Obejrzane: 18543
Porcje: 12
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

  • 4 żółtka
  • 1.75 masła
  • 60 dkg mąki tortowej
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • 4 białka
  • 1 łyżka cukru
  • cukier waniliowy

Nadzienie

  • 1.5 kg jabłek (słodkich np.: rubiny, championy)
  • 100 g mielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki bułki tartej
  • ewentualnie 3 łyżki cukru jeśli nadzienie będzie kwaskowate
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Masło posiekać z mąką, cukrem pudrem i żółtkami. Zagnieść szybko (żeby nie ogrzewać dłońmi ciasta, bo zacznie się lepić) w kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i włożyć żeby się schłodziło do lodówki.

Tortownicę (25 cm +) wyłożyć papierem, wysmarować boki masłem. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, grzałka góra-dół.

Krok 2

Jabłka obrać ze skóry, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić je w cienkie plastry nad sporym garnkiem ustawionym na gazie. Dolać ok 50 ml wody do tego garnka i pozwolić żeby jabłka się udusiły przez ok 15 minut. Mieszać co jakiś czas. Jak spróbujecie masę jabłkową, to wedle gustu można ją dosłodzić. Ja tego nie robię, ponieważ używam słodkich z natury jabłek, a nie kwaskowatych - staram się w swojej kuchni dodawać jak najmniej cukru.

Krok 3

Ciasto wyjąć z lodówki. Ćwierć ciasta odłożyć, żeby nim później przykryć jabłka. Resztą wyłożyć na grubość ok 5 mm spód i boki tortownicy. Ponakłuwać spód widelcem i wstawić do piekarnika na ok 15 min - ważne żeby spód się nie przypiekł.

Następnie wyjąć tortownicę i na gorące ciasto wysypać orzechy i bułkę tartą. Na to wyłożyć zamieszaną masę jabłkową - żeby ewentualne soki rozłożyły się równomiernie. Przykryć pozostałym ciastem. Piec ok 30 min.

Krok 4

Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym.
Wyjąć ciasto z piekarnika, sztywną masę białkową ułożyć równomiernie, ale fantazyjnie na szarlotce. Każdy wzór się utrzyma jeśli białka bīły wystarczająco sztywne :-) Zapiekać 5 min w ciepłym piekarniku, a potem 20-30 min w temperaturze 90-100 stopni. Pilnujcie żeby nie spaliła się góra! Ma być delikatnie zabrązowiona z ciemniejszymi zakończeniami.
Po ostygnięciu może na górze wytrącić się karmel w postaci brązowo-bursztynowych kropelek - moje dzieci je uwielbiają podkradać, bo ciągną się i są słodziutkie.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×