tarta café au lait

Dodany przez: KrainaSosny (więcej moich przepisów)

Obejrzane: 62
Porcje: 1
Przygotowanie: 60 min
Trudność:

Składniki

ciasto

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 szt żółtko

masa

  • 120 g białej czekolady
  • 200 g śmietany 36%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 250 g mascarpone
  • 10-12 szt ziaren kawy
  • WYKOŃCZENIE
  • 250 g mascarpone
  • 200 g śmietany 36%
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalne
  • 2-3 łyżeczek kakao
  • 50 g cukru pudru
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Ciasto: wszystkie składniki umieścić w misie miksera i wyrobić na gładkie ciasto, a następnie rozwałkować między dwoma arkuszami papieru na prostokąt o grubości ok. 3-4 mm. Wstawić do zamrażarki aż dobrze się schłodzi. Następnie z ciasta wyciąć spód o średnicy 18 cm i ułożyć na dnie formy o prostym brzegu. Z pozostałego ciasta wyciąć dwa paski o długości ok. 26 cm i szerokości 1,5-2 cm. Z pasków wykonać boki tarty dociskając lekko do ścianek. Ciasto nakłuć widelcem, następnie przykryć arkuszem papieru do pieczenia i obciążyć fasolą, grochem lub specjalnym obciążnikami. Całość piec w 200ºC przez 15 minut. Po tym czasie wyjąć papier z obciążnikami i piec kolejne 15 minut. Wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. W tym czasie przygotować nadzienie.

Krok 2

Masa: żelatynę zalać zimną wodą i odstawić. W rondelku uprażyć ziarna kawy aby oddały aromat. W drugim rondelku podgrzać mocno śmietanę. Kiedy będzie gorąca zalać nią ziarna kawy, dodać białą czekoladę i odstawić na kilka minut. Następnie całość wymieszać do połączenia składników, usunąć ziarna kawy. Całość pozostawić do wystudzenia. Gotową masę czekoladowo-kawową wymieszać z mascarpone. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do niej 2 łyżki kremu kawowego i dobrze połączyć. Mieszankę wymieszać z resztą kremu a następnie wylać na wystudzony korpus z kruchego ciasta. Wstawić do lodówki do stężenia masy.
Aby wzmocnić smak kawy oraz kolor kremu do ciepłej masy można dodać 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej.

Krok 3

wykończenie: kremówkę ubić na sztywno i połączyć z mascarpone dodając partiami. Dosłodzić cukrem pudrem i podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kawę rozpuszczalną rozpuszczoną w odrobinie ciepłej wody oraz kakao. Dobrze wymieszać. Przygotować dwa rękawy cukiernicze. Do jednego włożyć dużą końcówkę z otworem w kształcie gwiazdy w drugim umieścić końcówkę z okrągłym otworem. Otrzymanymi kremami udekorować na przemian wierzch tarty.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×