Dyniowa chałka z orzechową kruszonką
Składniki
chałka
- 420 g mąki pszennej
- 20 g drożdży
- 0.5 szklanki mleka
- 0.75 szklanki puree z dyni
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 jajko
- 1 łyżka mleko zagęszczone do posmarowania
kruszonka
- 30 g orzechów włoskich
- 25 g brązowego cukru
- 20 g mąki pszennej
- 20 g masła
Przygotowanie:
Krok 1
Orzechy drobno siekamy. Składniki na kruszonkę zagniatamy i odstawiamy do lodówki.
Krok 2
Pokruszone drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy 3 łyżkami podgrzanego mleka i odstawiamy na 10 minut.
Do mąki dodajemy rozczyn, resztę mleka, puree z dyni, roztopione masło oraz jajko.
Mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto.
Odstawiamy do podwojenia objętości.
Krok 3
Następnie dzielimy je na 5 części i tworzymy z nich długie wałeczki.
Zaplatamy z nich warkocz i końce podwijamy pod spód.
Zaplecione ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy do podwojenia objętości.
Krok 4
Przed włożeniem ciasta do piekarnika smarujemy je mlekiem i posypujemy kruszonką.
Chałkę pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.
Smacznego :)