Torcik cytrynowy

Dodany przez: Monika Wiąckiewicz (więcej moich przepisów)

Zrobiłam go ostatnio dla córki na urodziny i zniknął z patery w tempie błyskawicznym!! Polecam!!
Obejrzane: 1011
Porcje: 12
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

Biszkopt na foremkę 20-22 cm

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0.5 szklanki cukru

Masa cytrynowa

  • 1 szklanka mleka
  • 0.5 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 0.5 szklanki soku z cytryny
  • 1 masło
  • sok z ananasa, cytryny lub innego owocu z wodą w proporcji 1:1
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier ciągle ubijając. Po kolei dodawać żółtka – zwolnić obroty miksera i ciągle ubijając dodać mąkę przemieszaną z proszkiem do pieczenia. Nie mogą zostać grudki, bo biszkopt nie będzie idealny.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wylej ciasto.
Piecz je w temperaturze 180 stopni przez ok 35 minut, aż patyczek będzie suchy.

Ciasto znacznie urośnie!!

Krok 2

Masa cytrynowa:
pół szklanki mleka zagotować z cukrem.
Drugie pół szklanki wlać do wysokiego pojemnika, dodać do niego jajka, mąki i proszek do pieczenia oraz skórkę z cytryny. Zblendować wszystko na gładką masę.
Wlać tą masę do gotującego się mleka i CAŁY CZAS MIESZAJĄC na malutkim ogniu czekać aż masa zgęstnieje i zrobi się budyń. Jeśli finalnie zrobią się grudki - należy je łyżką, energicznie rozmieszać.
Jak budyń przestygnie, dodać sok z cytryny i znów zamieszać, powinien wchłonąć się idealnie i szybko :-)

W osobnej dzieży masło ubić do białości. Zwalniając obroty miksera powoli dodawać ostudzony budyń (nie za szybko, żeby nie zważyła się masa!)

Krok 3

Tort:
biszkopt przekroić na 4 plastry.
Każdą warstwę nasączać sokiem z cytryny wymieszanym z wodą (można dodać pół kieliszka wódki - jeśli jest to wersja dla dorosłych). Przekładać je jedna po drugiej. Na koniec masą ustroić całe ciasto z zewnątrz.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×