Sernik kokosowy na zimno
Składniki
spód
- 150 g maślanych herbatników
- 50 g wiórków kokosowych
- 2 łyżki masła
masa
- 250 g mascarpone
- 180 g cukru pudru
- 150 g białej czekolady
- 400 g jogurtu greckiego
- 200 g wiórków kokosowych
- 200 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 150 ml likieru malibu
- 7 łyżeczek żelatyny
- 100 ml mleka
Przygotowanie:
Krok 1
Spód: herbatniki zmiksować blenderem na gładko, dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Następnie wlać roztopione masło i dokładnie połączyć. Gotową masą wyłożyć dno tortownicy o średnicy 20 cm i wstawić na 5 minut do zamrażarki. Kiedy spód ciasta stężeje, boki tortownicy posmarować od wewnątrz cienką warstwą oleju lub oliwy z oliwek.
Krok 2
Masa: mascarpone utrzeć z cukrem pudrem na gładką, puszystą masę przez ok. 3 minuty. Wyłączyć mikser. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę umieścić w rondelku, zalać mlekiem i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać mieszankę na małym ogniu i mieszać do rozpuszczenia. Do mascarpone dodać jogurt i dokładnie połączyć przy pomocy rózgi. Rozpuszczoną czekoladę wlewać cienkim strumieniem do masy cały czas mieszając. To samo zrobić z żelatyną. Na koniec dodać ekstrakt waniliowy, mleczko kokosowe oraz malibu. Gotową masę przelać do formy na ciasteczkowy spód. Całość wstawić do lodówki na ok. 4 godziny. Przed podaniem wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi. Podawać.