Bezy francuskie z kremem kawowym i słonym karmelem

Dodany przez: Swiat pachnie szarlotka (więcej moich przepisów)

Delikatne, chrupiące, intensywnie kawowe. Wszechogarniająca słodycz przełamana słonym karmelem, co daje bardzo ciekawy i zaskakujący efekt smakowy.
Obejrzane: 2425
Porcje: 8
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

  • 4 białka jaj w temperaturze pokojowej
  • 125 g cukru
  • 125 g cukru pudru (do bezy)
  • 3 łyżki cukier puder (do kremu)
  • 200 g cukru
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 4-5 łyżeczek bardzo drobno zmielonej kawy
  • 120 ml śmietany min. 12%
  • 2 łyżki wody
  • 0.5 łyżeczki soli

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Bezy:
Białka zaczynamy ubijać na najniższych obrotach miskera, w miarę ubijania zwiększając prędkość. Gdy staną się białe, zaczynamy stopniowo, po łyżce, wsypywać cukier (125g). Kiedy piana będzie już sztywna i błyszcząca, wyłączamy mikser i delikatnie łączymy ją z cukrem pudrem (125g). Na papierze do pieczenia rysujemy kółka - ich wielkość uzależniamy od rozmiaru bezików, który chcemy finalnie uzyskać. Papier kładziemy na blasze. Kółka przy pomocy szprycy lub łyżki wypełniamy ubitą pianą. Połowie bezików nadajemy bardziej płaską formę, gdyż będą one stanowiły spody. Blachę wkładamy do nagrzanego do 120C piekarnika. Pieczemy około 1,5 godziny. Wyłączamy piekarnik, pozostawiając w nim bezy na co najmniej kilka godzin.

Krok 2

Krem:
Śmietanę kremówkę ubijamy z z 3 łyżkami cukru pudru. Następnie łączymy ją z mascarpone. Dodajemy mieloną kawę. Całość mieszamy.

Krok 3

Słony karmel:
Do garnuszka wsypujemy 200g cukru. Zalewamy wodą. Mieszanie surowo wzbronione! Całość podgrzewamy, aż cukier sie roztopi i lekko zbrązowieje (skarmelizuje). Wówczas wlewamy śmietanę (zawartość garnuszka mocno się wówczas wzburzy) i energicznie mieszamy. Na końcu wsypujemy sól. Sos zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystygnięcia.

Krok 4

Finał:
Na bezach przeznaczonych na spody kładziemy grubą warstwę kremu. Przykrywamy je bezowymi wierzchami i polewamy sosem karmelowym.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×