Ciasteczka anzac
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki płatków owsianych
- 4 łyżki syropu klonowego (ew. golden syrup)
- 1 szklanka wiórek koksowych
- 1 szklanka cukru (niepełna)
- 1 opakowanie masła
- 2 łyżki wody
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Krok 1
Rozpuścić masło i wystudzić. Mąkę, płatki owsiane, wiórki kokosowe i cukier wymieszać w naczyniu. W drugiej misce połączyć rozpuszczone masło, wodę, syrop klonowy i proszek do pieczenia.
Krok 2
Do suchych składników dodać mokre. Dokładnie wymieszać przy pomocy łyżki lub wyrobić ręką do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno być dosyć suche. Jeśli będzie zbyt mokre należy dodać więcej mąki. Inaczej ciastka rozpłyną się w piekarniku i powstanie jedna wielka tafla pieczonego ciasta ;)
Krok 3
Formować w dłoni duże/małe kulki ciasta. Następnie rozpłaszczać na blasze do pieczenia.
Piec w temp. 180ºC przez ok. 15-20 minut. Pilnować, aby ciastka nie przypaliły się. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego wystygnięcia. Stwardnieją i dopiero wtedy będą nadawały się do jedzenia.
Smacznego! :)
http://kraina-sosny.blogspot.com/2013/04/ciasteczka-anzac.html#more