Czekoladowe ciasteczka
Składniki
- 0.5 szklanki mąki pszennej
- 0.5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 0.5 szklanki brązowego cukru
- 0.25 szklanki białego cukru
- 50 g masła
- 0.25 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szt jajko
- 1 szczypta soli
- 0.5 laski wanilii
- 0.25 szklanki kakao
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 1 garść orzechow włoskich
Przygotowanie:
Krok 1
W misce zmieszać przesiane mąki, oba rodzaje cukru, kakao, szczyptę soli, dodać nasiona wanilii. Wymieszać. Dodać posiekane masło, olej, jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Czekolady połamać na kawałki, dodać orzechy, zmiksować za pomocą blendera. Połączyć z ciastem, zagnieść.
Krok 2
Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć. Piec 12 min w temp. 160st. Ostudzić i dopiero wtedy zdjąć z blachy.