Czekoladowe tartaletki
Składniki
ciasto
- 90 g mąki
- 50 g masła
- 10 g kakao
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 3 łyżki cukru
krem
- 100 ml kremówki
- 100 g mascarpone
- 2 łyżki musu z dyni
- cynamon
- imbir
- 1 łyżka cukru pudru
- pomarańczowy barwnik
- posypka z lukrecji
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę połączyć z kakao i przesiać do miski. Dodać posiekane masło, cukier, śmietanę i zagnieść na gładkie, jednolite ciasto. Całość zawinąć w folię i wstawić do zamrażarki na 15 minut. Po tym czasie ciastem wyłożyć foremki do tartaletek. Nakłuć i ponownie wstawić do zamrażarki na 15 minut. Po schłodzeniu na ciasto w foremkach wyłożyć folię aluminiową i wypełnić obciążnikami (groch, fasola lub specjalne kulki). Ciastka piec w 180°C przez 15 minut. Następnie usunąć folię z fasolą i piec kolejne 15 minut. Kruche spody wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Krok 2
Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem (i barwnikiem). Dodać mus z dyni, przyprawy i połączyć. Kremówkę ubić na sztywno, dodać do masy mascarpone i wymieszać. Całość wstawić do lodówki na 30-40 minut. Schłodzony krem wyłożyć na kruche spody. Ciastka udekorować posypką z lukrecji lub posypką czekoladową. Podawać.