Pierniczki dla niecierpliwych
Składniki
CIASTO
- 300 g mąki tortowej
- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 2 szt jaj
- 130 g cukru pudru
- 100 g roztopionego i wystudzonego masła
- 100 g miodu
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
IDEALNY LUKIER
- 500 g cukru pudru
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Krok 1
Nie ma tu wielkiej filozofii - ze wszystkich składników należy zagnieść ciasto. Będzie się lekko kleić, ale ten efekt da się zniwelować podczas wałkowania - wystarczy oprószyć je mąką. Ciasta nie trzeba chłodzić - można od razu rozwałkować je na około 5 mm i wycinać foremkami to, co się tylko chce. :-)
Krok 2
Pieczenie powinno odbywać się w temperaturze około 180 stopni Celsjusza i trwać nie dłużej niż 10 minut. Pierniczki nie rozrastają się zanadto, więc można układać je na blaszce w niewielkich odstępach.
Krok 3
Lukier to też żadna filozofia. Cukier i masło wkładamy do garnuszka. Mleko podgrzewamy i dodajemy po łyżce, ucierając, aż lukier osiągnie wymaganą gęstość. Ja użyłam bardzo gęstego i bawiłam się później kilka godzin, zdobiąc pierniki za pomocą strzykawki. Tak, zwykłej strzykawki - do nabycia w aptece (choć panie za ladą niekiedy dziwnie patrzą, gdy przychodzę na takie nietypowe zakupy...). ;-)
Krok 4
Polecam, pierniczki są zjadliwe od razu po upieczeniu i pięknie pachną. :-)