Pierniczki dla niecierpliwych

Dodany przez: Nulek (więcej moich przepisów)

Zasiadłyśmy z mamą nad stosem przepisów, głowiąc się, który wybrać w tym roku. Alpejskie czy katarzynki? Twarde, długo dojrzewające ciasteczka czy te w wersji dla leniwych - od razu gotowe do spożycia (co niesie ze sobą ryzyko, iż najzwyczajniej w świecie nie dotrwają do Świąt)? A przepisów było ze 30... W końcu udało nam się przeprowadzić wstępną selekcję na poziomie teoretycznym i ograniczyć zbiór receptur do 7 czy 8... No i mogłyśmy wreszcie przejść do testów. Na pierwszy ogień poszły pierniki dla niecierpliwych - ot, takie "na szybko". Oto one!
Obejrzane: 1615
Porcje: 30
Przygotowanie: 45 min
Trudność:

Składniki

CIASTO

  • 300 g mąki tortowej
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 szt jaj
  • 130 g cukru pudru
  • 100 g roztopionego i wystudzonego masła
  • 100 g miodu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

IDEALNY LUKIER

  • 500 g cukru pudru
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mleka
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Nie ma tu wielkiej filozofii - ze wszystkich składników należy zagnieść ciasto. Będzie się lekko kleić, ale ten efekt da się zniwelować podczas wałkowania - wystarczy oprószyć je mąką. Ciasta nie trzeba chłodzić - można od razu rozwałkować je na około 5 mm i wycinać foremkami to, co się tylko chce. :-)

Krok 2

Pieczenie powinno odbywać się w temperaturze około 180 stopni Celsjusza i trwać nie dłużej niż 10 minut. Pierniczki nie rozrastają się zanadto, więc można układać je na blaszce w niewielkich odstępach.

Krok 3

Lukier to też żadna filozofia. Cukier i masło wkładamy do garnuszka. Mleko podgrzewamy i dodajemy po łyżce, ucierając, aż lukier osiągnie wymaganą gęstość. Ja użyłam bardzo gęstego i bawiłam się później kilka godzin, zdobiąc pierniki za pomocą strzykawki. Tak, zwykłej strzykawki - do nabycia w aptece (choć panie za ladą niekiedy dziwnie patrzą, gdy przychodzę na takie nietypowe zakupy...). ;-)

Krok 4

Polecam, pierniczki są zjadliwe od razu po upieczeniu i pięknie pachną. :-)

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×