Świąteczne pierniczki
Składniki
- 350 g mąki
- 2 jajka
- 130 g cukru
- 100 g masła
- 100 g miodu
- 1 łyżka przyprawy korzennej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody
- białko
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Krok 1
Masło roztapiamy. Wszystkie składniki ciasta wsypać do naczynia. Wymieszać i wyrobić. Ciasto jest lekko klejące - ale nie należy dodawać więcej mąki. Najlepiej jeśli schłodzimy je na noc w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4 mm (nie cieniej), podsypując delikatnie mąką (tylko tyle by nie kleiło się do stolnicy). Foremkami wykrawamy różne kształty pierniczków. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Pieczemy około 8-10 minut w zależności od wielkości pierniczków w temperaturze 180’C. Studzimy na kratce. Początkowo pierniczki są twarde ale nie martwy się tym - po jakimś czasie zmiękną.
Krok 2
Lukier: do białka dodajemy cukier i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach. Ilość cukru zależy od wielkości jajka. Dodajemy sok z cytryny lub ulubiony aromat i jeszcze chwilę mieszamy. Lukier powinien być gęsty. Jeżeli zacznie nam gęstnieć w trakcie pracy możemy dodać do niego odrobinę wody lub soku z cytryny i zamieszać łyżką. Konsystencję lukru najlepiej sprawdzić przed dekorowaniem. Gdy lukier jest zbyt rzadki, wzór się rozlewa. Gdy jest za gęsty opornie idzie dekorowanie. Pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.