AROMATYCZNA SAŁATKA ZE SCHABEM I ŚLIWKAMI

Dodany przez: Just a SALAD (więcej moich przepisów)

Pełna smaków i aromatów, oryginalna i bardzo pożywna sałatka ze schabem i balsamicznymi śliwkami, która dzięki starannie dodanym przyprawą, zaskakuje obłędnym wręcz smakiem. Idealna na obiad tudzież kolację, również do zabrania ze sobą do szkoły, na uczelnię lub do pracy
Obejrzane: 143
Porcje: 2
Przygotowanie: 30 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

  • 1 garść roszponka
  • 1 garść rukola
  • 250 g schab bez kości w plastrach
  • 1 łyżeczka Oregano GALEO
  • 1 łyżka Przyprawa do Szaszłyków GALEO
  • 2-3 łyżek olej z ryżu
  • 8-10 szt nieduże śliwki
  • 1 łyżka ocet balsamiczy
  • 1 łyżeczka syrop klonowy
  • 100 g ser z niebieską pleśnią
  • 0.5 szklanki nerkowców
  • 1 łyżka gęsty sos balsamiczny

SKŁADNIKI NA DRESSING

  • 4 łyżki olej z ryżu
  • 1 Przyprawa do Sałatek GALEO
  • 1 łyżeczka Syrop klonowy
  • 1 łyżka biały ocet winny
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Nerkowce przekrawamy na połówki, a następnie prażymy na suchej patelni.

Krok 2

Śliwki kroimy na ćwiartki, pozbawiając je pestek. Na rozgrzaną patelnię, z odrobiną oleju wrzucamy śliwki, od razu dodajemy syrop klonowy, delikatnie mieszamy, a następnie dolewamy ocet balsamiczny i ponownie mieszamy. Śliwki smażymy przez około 3-5 min (w zależności od ich dojrzałości), na dość dużym ogniu, co jakiś czas potrząsając energicznie patelnią. Śliwki powinny nabrać miękkości, ale jednocześnie pozostać jędrne.

Krok 3

Plastry schabu po umyciu i wysuszeniu, kroimy w paseczki długości około 2 cm. Tak przygotowane mięso skrapiamy olejem z ryżu, a następnie łączymy z Oregano i Przyprawą do Szaszłyków GALEO. Rozgrzewamy patelnię z olejem, a następnie smażymy mięso, do czasu aż z każdej strony będzie rumiane (łącznie około 5 min), po czym wykładamy na ręcznik papierowy do przestygnięcia.

Krok 4

Ser z niebieską pleśnią kroimy w kosteczkę.

Krok 5

Na półmisek/do lunch boxa wykładamy naprzemiennie: rukolę, roszponkę, śliwki, kawałki schabu, ser z niebieską pleśnią oraz nerkowce. Na krótko przed spożyciem, całość polewamy dressingiem, a na koniec gęstym sosem balsamicznym.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×