Marokańska pastilla z kurczakiem
Składniki
- 1 cebula
- 2 podwójne filety z kurczaka
- 1 cukinia
- 1 ząbek czosnku
- 1 ostra papryczka
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 pęczek kolendry
- 250 g mascarpone
- 2 jajka
- 6 płatków ciasta filo
Przygotowanie:
Krok 1
Nagrzać piekarnik do 170 stopni. Filety z kurczaka pokroić w 1 cm kostkę. Na dużej patelni rozgrzać olej, włożyć kostki kurczaka i lekko podpiec. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić oraz dodać do kurczaka. Wymieszać i dalej podpiekać. Cukinię opłukać, pokroić w kostkę i dodać do reszty. Posypać kurkumą, kminkiem, imbirem oraz cynamonem razem z pokrojoną papryczką. Kolendrę pokroić oraz dodać połowę do całości, doprawić solą i pieprzem.
Krok 2
Mascarpone wymieszać z jajkami oraz doprawić solą i pieprzem. Delikatnie rozwinąć ciasto filo, włożyć wszystkie płaty do okrągłej formy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć farsz z kurczaka i zalać mascarpone. Piec przez 30 minut na złoty kolor.
Krok 3
Pastillę wyjąć z formy, pokroić na cztery części, posypać resztą kolendry. Podawać z sałatką.