Wytrawna tarta z łososiem
Składniki
- 2 jajka
- 150 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 cukru
- 1 łyżka mleka
- 200 g serka ricotta
- 250 g mąki pszennej
- 150 g jarmużu i natki pietruszki
- 100 g łososia wędzonego
- 2 łyżeczki nasion czarnuszki
- 9 pomidorków koktajlowych
- listków bazylii
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Usypać wzgórek z mąki i zrobić w nim wgłębienie.
Włożyć w nie masło (pokrojone w kostkę, lekko zmiękczone), wsypać drobnoziarnistą sól, cukier i wbić jajko. Wymieszać palcami i połączyć składniki na gładką masę.
Powoli zgarniać mąkę - ugniatając ostrożnie, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję.
Wlać zimne mleko i delikatnie połączyć palcami z resztą ciasta.
Wewnętrzną stroną dłoni wyrabiać ciasto (odpychając je od siebie 4-5 razy), aż będzie gładkie.
Ugnieść z niego kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
Ciasto piec w piekarniku około 25 minut w temp 180 stopni.
Krok 2
NADZIENIE:
SKŁADNIKI:
- 200 g serka typu ricotta (ja używałam serka ricotta z OSM Skarszewy- przepyszny)
- 1 jajko
- 3-4 łyżeczki mąki pszennej
- 150 g drobno posikanej zieleniny: jarmuż, natka pietruszki i kilka listków świeżej bazylii
- 100 g łososia wędzonego
- przyprawy: sól himalajska, pieprz czarny
- 2 łyżeczki nasion czarnuszki
Krok 3
PRZYGOTOWANIE:
Serek risotta wymieszać z jajkiem, posiekanymi ziołami przy pomocy miksera. Dodać mąkę
oraz około 50 g drobno posiekanego łososia. Wymieszać delikatnie łyżką. Przyprawić do smaku sola i pieprzem. Dodać 2 łyżeczki nasion czarnuszki.
Masę wylać na ostudzone ciasto kruche. Na wierzch położyć paseczki łososia.
Krok 4
Całość zapiekać około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Pod koniec zapiekania udekorować polówkami pomidorków koktajlowych.