Brunatne risotto z kurczakiem i szparagami

Dodany przez: Marta Pyzik (więcej moich przepisów)

Risotto z kurczakiem i szparagami zyskało niezwykle ciekawą barwę, a to dlatego, że nie podlewałam go bulionem, a wodą wymieszaną z sosem sojowym ciemnym. Smak doskonale współgra ze składnikami, a kolor zachęca do spróbowania !
Obejrzane: 785
Porcje: 4
Przygotowanie: 45 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 1 szklanka ryżu arborio
  • 450 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego, np Kikkoman
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • 1 ćwiartka z kurczaka
  • 6 zielonych szparagów
  • 0.5 cebuli
  • 50 g żółtego sera, np Bursztyn
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki masła
  • szczypta soli
  • carry indyjskie do smaku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Ćwiartkę z kurczaka umyć, usunąć skórę.
Za pomocą ostrego noża, odkroić od kości jak najwięcej mięsa. Kości zostawić na bulion.
Mięso pokroić w kawałki wielkości około 3-4 cm.
Rozgrzać patelnię. Na suchą patelnię wrzucić mięso - smażyć, aż mięso zmięknie i zarumieni się ( około 8 minut ).

Krok 2

Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę masła.
Cebulę posiekać w drobną kostkę - podsmażyć na maśle, aż lekko zmięknie.
Szparagi pokroić w plastry - najlepiej po skosie. Dodać do cebuli - podsmażyć 2-3 minuty. Szparagi mają lekko zmięknąć, ale muszą pozostać chrupkie.

Krok 3

Mięso z kurczaka dodać do warzyw - odstawić na bok.

Krok 4

Na patelni ( może być ta po kurczaku ) rozgrzać łyżkę oliwy. Wsypać ryż arborio - smażyć mieszając do momentu, aż ryż zacznie robić się szklisty - około 3-5 minut.

Krok 5

Ciepłą wodę wymieszać z sosem sojowym.
Podsmażony ryż podlewać wodą z sosem sojowym i dusić na małym ogniu, co raz uzupełniając płyn.
Na koniec wlać do ryżu wino - odparować.
Gdy ryż wchłonie płyny i stanie się kremowy, dodać szparagi i mięso z kurczaka - wymieszać.

Krok 6

Zestawić z ognia. Dodać do risotto starty żółty ser oraz łyżkę masła, doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i przyprawą carry indyjskie - dokładnie wymieszać.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×