Pieczony kurczak w całości z cytryną i czosnkiem
Składniki
- 1.5 kg całego kurczaka
- 3 szt cytryn
- 2 główki czosnku
- 3 łyżki miękkiego masła
- do smaku sól, pieprz, tymianek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Krok 1
Piekarnik nastawić na 180 C.- termoobieg.
1 główkę czosnku obrać na ząbki bez skórki, lekko zmiażdżyć. Cytryny pokroić na ćwiartki.
Od mięsa bardzo delikatnie oddzielić skórkę, tworząc kieszonki. Wnętrze wysmarować masłem, dodać ząbki czosnku, trochę cytryn, przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Wierzch kurczaka również przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
Drugą główkę czosnku przekroić na pół.
Do naczynia włożyć kurczaka, przepołowiony czosnek i resztę cytryny. Na wierzch kurczaka położyć plasterki pozostałego masła i wstawić do piekarnika. Piec ok 30 minut, po czym wyciągnąć i polać powstałym sosem i 1 łyżką oliwy. Włożyć z powrotem do piekarnika i piec kolejne 30-40 minut. Kiedy po wbiciu w najgrubszą część uda patyka, zacznie wypływać przezroczysty płyn, kurczak jest gotowy. Ziemniaki czy warzywa należy wstawić razem z kurczakiem po 30 minutach pieczenia.
Po upieczeniu całość wyjąć i podawać.