Paprykowy kurczak z jarmużem

Dodany przez: igraszkilosugosi (więcej moich przepisów)

Paprykowy kurczak z jarmużem
Paprykowy kurczak z jarmużem to delikatne mięso skąpane w sosie na bazie wina i śmietanki. Wędzony zapach z dodatkiem świeżego jarmużu jest świetną propozycją na rodzinny obiad. Paprykowy kurczak z jarmużem smakuje wyśmienicie. Udka z kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy mieszanką papryk i solą. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i obsmażamy udka na złoty kolor, po czym przekładamy je na talerz. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, posiekany czosnek i marchewkę pokrojoną w plasterki. Smażymy około 3-5 minut. Do przesmażonej cebuli wkładamy z powrotem kurczaka. Dodajemy pozbawiony twardych części i pokrojony jarmuż. Całość zalewamy winem i bulionem i gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Po tym czasie połowa płynu powinna się zredukować, a kurczak powinien być już gotowy. Do sosu dolewamy śmietanę kremówkę. Doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 3 minuty. Gotowego kurczaka z jarmużem serwujemy z ugotowanym na sypko ryżem.
Obejrzane: 241
Porcje: 6
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 6 udek z kurczaka
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 0.5 łyżeczki ostrej papryki
  • 0.5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 100 g jarmużu
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 1 soli i pieprzu
  • 3 łyżki oliwy

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Udka z kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy mieszanką papryk i solą. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i obsmażamy udka na złoty kolor, po czym przekładamy je na talerz.

Krok 2

Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, posiekany czosnek i marchewkę pokrojoną w plasterki. Smażymy około 3-5 minut. Do przesmażonej cebuli wkładamy z powrotem kurczaka. Dodajemy pozbawiony twardych części i pokrojony jarmuż. Całość zalewamy winem i bulionem i gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut.

Krok 3

Po tym czasie połowa płynu powinna się zredukować, a kurczak powinien być już gotowy. Do sosu dolewamy śmietanę kremówkę. Doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 3 minuty.

Krok 4

Gotowego kurczaka z jarmużem serwujemy z ugotowanym na sypko ryżem.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×