Kluski śląskie z sosem kurkowym
Składniki
- 4 duże ziemniaki
- 1 jajko
- mąka ziemniaczana - proporcjonalnie do ilości ziemniaków (szczegóły w opisie)
- 200 g kurek
- 1 cebula
- 200 ml śmietany 18%
- 150 ml mleka
- szczypta szafranu (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka masła
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Kluski: ziemniaki gotujemy i tłuczemy lub przeciskamy przez praskę. Nie wiem czy jest taka potrzeba, ale my kluski robimy z ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej. Ugotowane i utłuczone ziemniaki rozprowadzamy w garnku na płasko, dzielimy na 4 części. Jedną część wyciągamy i w jej miejsce wsypujemy tyle mąki, żeby uzupełniła brakującą część ziemniaków. Dodajemy do tego jajko, odłożone ziemniaki, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Odrywamy porcje ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (można kluski robić również większe lub mniejsze). Palcem robimy wgłębienie w środku, jednocześnie lekko je spłaszczając. Gotujemy w osolonej wodzie 1-2 minuty od wypłynięcia - w zależności od wielkości klusek.
Sos: kurki dokładnie oczyszczamy (w chłodnej wodzie, najlepiej szczoteczką - delikatnie), osuszamy, większe można pokroić. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę smażymy do zeszklenia, dorzucamy do niej kurki, smażymy jakieś 5 minut. Dolewamy do tego śmietanę, mleko, szafran i gotujemy do miękkości grzybów. Doprawiamy je solą i świeżo zmielonym pieprzem, posypujemy natką.