Przystawka wigilijna czyli barszcz po mojemu…

Dodany przez: Szymon Berłowski (więcej moich przepisów)

Kto powiedział, że barszcz musi się jeść w talerzu na zupę, a gdyby tak zjeść go z talerza obiadowego jako przystawkę w otoczeniu pietruszki i jabłka.... Przedstawiam Wam wariację na temat barszczu w formie galaretki !
Obejrzane: 1941
Porcje: 12
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 1 kg UGOTOWANYCH CZERWONYCH BURAKÓW
  • 1 1/2 L LITRA BULIONU WARZYWNEGO
  • 1 szt MAŁA CEBULA
  • 1 szt LIŚĆ LAUROWY
  • 5 szt ZIELE ANGIELSKIE
  • 1 PIEPRZ
  • 15 g AGAR
  • 2 szklanki SZKLANKI KISZONEJ KAPUSTY
  • 1 szklanka SUSZONYCH GRZYBÓW
  • 1 pęczek PĘCZEK NATKI PIETRUSZKI
  • 0.5 szklanki OLIWA
  • 1 PIEPRZ
  • 1 SOL MORSKA
  • 2 szt JABŁKA
  • 2 szt PIETRUSZKA
  • 20 RUKIEW WODNA
  • 2 łyżki SOK Z CYTRYNY

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

NA SAM POCZĄTEK - DZIEŃ WCZEŚNIEJ NAMOCZCIE GRZYBY W WODZIE ŻEBY ZMIĘKŁY.
BARSZCZ - DO GORĄCEGO BULIONU ( bez "farfocli" ) DODAJEMY POKROJONE W PLASTERKI UGOTOWANE BURAKI ( gotujcie buraki około 40 - 60 minut ). ZAGOTOWAĆ CAŁOŚĆ I GOTOWAĆ NA MAŁYM OGNIU PRZEZ OKOŁO 10 - 20 MINUT ( nie doprowadzając do wrzenia !!! ). DODAĆ LIŚĆ LAUROWY, ZIELE ANGIELSKIE, CEBULKĘ I DOPRAWCIE PIEPRZEM.
NASTĘPNIE PRZECEDZIĆ, ŻEBY BYŁ CZYSTY. WLAĆ Z POWROTEM DO GARNKA ZAGOTOWAĆ I DODAĆ AGAR - MIESZAĆ TRZEPACZKĄ I GOTOWAĆ NA MAŁYM OGNIU PRZEZ 2 MINUTY.
PRZELAĆ DO KILKU NACZYŃ ŻAROODPORNYCH - CHODZI O TO BY POWSTAŁA NAM GALARETKA O GRUBOŚCI OKOŁO 1 CM.
TERAZ PESTO - ZMIKSOWAĆ BLENDEREM OLIWĘ Z PIETRUSZKĄ ( około 5 minut ) DOPRAWIĆ SOLĄ I PIEPRZEM. PESTO MOŻEMY PODGRZAĆ PRZED PODANIEM DODA TO TO WIĘCEJ AROMATU.

Krok 2

KAPUSTA Z GRZYBAMI - KAPUSTĘ RAZEM Z POSIEKANYMI GRZYBAMI ZALEWAMY WODĄ I GOTUJEMY POD PRZYKRYCIEM, AŻ KAPUSTA BĘDZIE MIĘKKA. PO UGOTOWANIU ODCEDZAMY DOKŁADNIE Z WODY I CAŁOŚĆ MIKSUJEMY BLENDEREM NA PAPKĘ I DOPRAWIAMY PIEPRZEM.
PRZED PODANIEM MOŻEMY PODSMAŻYĆ NA MAŚLE I PODAĆ W FORMIE tzw. ŁEZKI, która formujemy dwiema łyżkami lub po prostu w formie kulki.

Krok 3

DODATKI Z JABŁKA I PIETRUSZKI - JABŁKA UMYĆ I POKROIĆ RAZEM ZE SKÓRĄ NA 2 - 3 MILIMETROWE PLASTERKI. PIETRUSZKĘ RÓWNIEŻ POKROIĆ W PLASTERKI. ROZGRZAĆ PIEKARNIK I NA JEDNEJ FOLII ALUMINIOWEJ ROZŁOŻYĆ JABŁKA, SKROPIONE SOKIEM Z CYTRYNY, A NA DRUGIEJ PIETRUSZKĘ SKROPIONĄ OLIWĄ I POSYPANĄ SOLĄ MORSKĄ.
PIECZEMY DO UZYSKANIA MIĘKKOŚCI I ŁADNEGO KOLORU ( około 15 minut w 180 stopniach ).
PIETRUSZKĘ MOŻECIE RÓWNIEŻ UGOTOWAĆ.

Krok 4

TERAZ ZOSTAJE NAM TYLKO WYKROJENIE POŻĄDANEGO KSZTAŁTU NASZEJ GALARETKI I SKOMPONOWANIE TALERZA WEDŁUG WASZEJ WIZJI.
NIE PISAŁEM W SKŁADNIKACH, ALE MOŻECIE ŚMIAŁO DODAĆ JESZCZE KROPKI ZE ŚMIETANY.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×