Kulebiak z kapustą i grzybami

Dodany przez: czekoladka (więcej moich przepisów)

To staropolskie dnie jest obowiązkowe na naszym wigilijnym stole. W domu zawsze piekła go mama i podawała jako dodatek do barszczu. Teraz ja również przygotowuję go na Święta wg tradycyjnej receptury.
Obejrzane: 1345
Porcje: 10
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 3 dkg drożdży
  • 2 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • 8 dkg margaryny
  • 0.25 łyżeczki soli
  • 0.25 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0.5 szklanki ciepłego mleka

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Drożdże mieszamy z łyżką ciepłego mleka oraz łyżeczką cukru. Odstawiamy na 5 min. Do mąki dodajemy żółtka, margarynę, szczyptę soli i szczyptę gałki oraz resztę ciepłego mleka. Na koniec dodajemy drożdże. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godz.

Krok 2

Farsz:
1/2 kg kiszonej kapusty,
5 suszonych borowików,
cebula,
2 jajka,
olej,
sól,
pieprz,
kminek.

Krok 3

Kapustę opłukać, odcisnąć i posiekać. Następnie przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować ok. 1godz. 20min. Grzyby namoczyć w wodzie przez ok. 5 godz. Następnie je gotować ok. 5 min w wodzie, w której się moczyły. Odcedzić i pokroić w kosteczkę. Cebulę posiekać, zeszklić. Dodać kapustę oraz grzyby i dusić ok. 8 min na małym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać całe jajko i żółtko. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na kształt prostokąta, na środku ułożyć farsz. Złożyć brzegi do środka i delikatnie zlepić. Ułożyć w natłuszczonej formie keksówce. Posmarować rozkłóconym białkiem i posypać kminkiem. Piec ok. 35-40 min w temp. 160st.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×